photo allkarya_zpsxsfjfgmj.png

Bermula Daripada Pena Penghujung Mata, Dia Mula Mencetus Ilham Dan Menyusun Kata. Setiap Lorekan Mengandungi Bicara Yang Terkandung Seribu Satu Rahsia. Hanya Di Sini Dicurahkan Rasa Hati, Pendapat Peribadi Tentang Hakikat Duniawi Dan Di Sana, Alam Yang Kekal Hakiki.


- Weeda Airiza -



Soalan Pembayang Bombastik!

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Pergh. Tengok tajuk entri macam bombastik sangat soalan-soalan yang akan dikeluarkan. Hehe~ Sebenarnya saya almost lupa nak post pasal soalan pembayang novel sampailah seorang sahabat merangkap adik memberitahu saya yang dia tengah  tunggu soalan-soalan ni keluar. Hahaha~ Punyalah busy sampai lupa nak jenguk rumah online ni. Ades. To Fatin, thank you very much from the bottom of my heart kerana mengingatkan kakakmu yang semakin meningkat umurnya ini. Hehe <3

Okey jom! Kita tengok soalan-soalan yang diberikan di bawah. Soalan ni saya tak susun secara teratur. Bukan bermakna soalan pertama untuk pembayang pertama. Saya buat random saja dan tugas korang semua, kenalah cari jawapan dalam pembayang-pembayang yang telah saya beri sebelum ni. Satu lagi! Hah, tak acilah kan saya dah bagi soalan mudah, saya bagi lagi satu tugasan yang perlu dilengkapkan.


Kalau tak buat dua-dua ni, kira penyertaan tu reject. Hee~ Pemenang akan diketahui pada bulan Januari nanti, sejurus selepas novel CINTA 2U DOT MY berada di pasaran. Saya belum mampu lagi nak beri hadiah yang mahal-mahal. Justeru, saya ikhlas memberi novel saya secara percuma kepada 3 orang pemenang bertuah. Yang lain jangan risau, mungkin bukan rezeki lagi... Lagipun, penyertaan ni free saja, tiada bayaran dikenakan :D So, jom tengok soalan!

Langkah 1 : Baca Dahulu Sinopsis Cinta 2U Dot My

Langkah 2 : Jawab Semua Soalan di Bawah Ini

01. Apakah jurusan pembelajaran Rayyan Ziqri & Auni Hafya di universiti?

02. Berapakah umur Rayyan Ziqri & Auni Hafya? *Mereka sebaya*

03. Auni Hafya sangat gemarkan sejenis sandwich ikan. Apakah nama ikan tersebut?

04. Lengkapkan ayat. Ibu Rayyan Ziqri berasal dari Malaysia, manakala ayahnya pula berasal dari _ _ e _ _ _ d (7 huruf).

05. Kedua-dua hero dan heroin novel ini memakai telefon jenama yang sama. Nyatakan jenis telefon tersebut.

06. Makanan ini menjadi favourite kebanyakan watak-watak dalam novel ini kerana ianya di jual di gerai tepi jalan. Namakan makanan tersebut.

07. Rayyan Ziqri mempunyai pertalian darah dengan seorang model dan pelakon terkenal di sebuah negara kelahiran ayahnya. Namakan model dan pelakon tersebut.

08. Apakah kerjaya sampingan Rayyan Ziqri selain menjadi seorang pelakon?

Langkah 3 : Lengkapkan Slogan 

Saya mahu baca novel Cinta 2U Dot My karya Weeda Airiza kerana... (tidak lebih dari 20 patah perkataan)

Langkah 4 : Hantarkan Jawapan, Slogan & Butiran Peribadi ke Emel

Nama Facebook :
Nombor Telefon / Emel Untuk Dihubungi :

Hantar ke : weeda.airiza@gmail.com sebelum 31 Disember 2012

Langkah 5 : Tunggu Sampai Saya Umum

Senangkan? Jom mula sekarang! All the best! :)

Entry Quote
"Kawallah diri, kawallah hati, nescaya dapat mengawal iman
yang sentiasa akan diuji."
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jualan Gudang Karangkraf

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Saya betul-betul tengah teruja untuk ke Jualan Gudang Karangkraf ni. Ngee~ Bukan apa, kalau novel pun dah jual sampai RM3 senaskhah, siapa yang tak nak, betul tak? Dalam hati ni dah niat memborong tapi selalunya bila sampai sana, akan jadi rambang mata. Nafsu harus dikawal! Nanti tak pasal-pasal bukan takat bocor wallet, beg plastik pun boleh koyak~ Hihihi~


Jom kita pergi ramai-ramai! Namun, satu saja masalah saya sekarang ni. Actually schedule saya dah hampir full weekend ni, tu tak termasuk pergi Jualan Gudang Karangkraf ni -_____- *nangis~~~* Kalau tutup 10 malam kan bagus, uwaaaaaaa! Takpelah, saya berdoa moga rezeki menyebelahi saya nanti. Buku-buku yang saya cadang nak beli sebenarnya lebih kepada berunsur motivasi sebab saya nak buat sedikit penyelidikan. Ngeee~ 

Okey kepada yang boleh pergi, jom pergi ya. Bukan setakat novel, ada buku untuk remaja, kanak-kanak dan juga buku agama. Bila lagi anda semua boleh beli bahan bacaan dengan harga yang paling murah, betul tak? Kalau nak beli banyak, Jualan Gudang Karangkraf ni ada jual secara pakej. Lebih jimat! *sebenarnya tengah menyesal baru beli beberapa buah buku dua minggu lepas sebab lupa ada jualan gudang. sobs. sobs*

Entry Quote
"Bahasa melambangkan perilaku seseorang itu, elok bahasa, eloklah peribadinya."
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Akhir! - Bhgn 8

Assalamualaikum, Selamat Malam! 

Nampaknya saya dah sampai ke bahagian akhir untuk pembayang novel seterusnya! Lepas ni korang boleh kumpul kelapan-lapan pembayang dan tak lama saja lagi, saya akan keluarkan soalan-soalan bombastik untuk dijawab. Senang saja! Tapi...! Hah, mesti ada tapi! Kenalah lengkapkan slogan supaya saya senang pilih pemenang. Ngee~ Senang saja slogan, so don't worry, be happy! :)


Weeewit!! :D Apakah? Ini adalah sejenis benda yang akan menimbulkan rasa LAPAR. Muehehe~ Jangan tenung lama-lama, nanti meleleh air liur! *padahal sendiri dah terliur-liur ni~* kekeke~ Semua orang akan cakap ni burger tapi burger apa? Hah, tunggu soalan keluar baru jawab, okey? Tu saja buat masa ni. Isk, senang sangat soalan-soalan yang bakal saya beri. Kalau nak novel free, rajinkan diri menghantar jawapan ya! See you later! Tata~~~~

Entry Quote
'Kebahagiaan hanya akan tiba jika kita sentiasa ikhlas dalam menzahirkan
kasih sayang terhadap orang di sekeliling.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jiranku Mr. Cendawan!

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Alhamdulillah, novel remaja saya yang bertajuk 'Jiranku Mr Cendawan!' bakal diterbitkan tidak lama lagi.  Tersenyum saya lihat covernya yang begitu ceria. Terima kasih yang teramat buat editor saya, Norfilzah,  pereka grafik, Tengku Safrina, pelukis ilustrasi, Tan Teck Hwa dan warga Unit Teen@Prima, Grup Buku Karangkraf. I'm so happy, really. :)

klik untuk lihat dengan lebih jelas

Jom baca apa kisahnya!

Dhany dah pulang? 

Yeay! Tak sabar rasanya Fazura menunggu kepulangan Jiran a.k.a teman baiknya yang berhijrah ke luar negara. Namun, persahabatan yang ingin dijalin kembali menjadi porak peranda kerana Fazura terkejut melihat perubahan Dhany. Betulkah itu dia? Tapi kenapa? 

Fazura keliru. Puas Dhany berusaha mahu berkawan semula tetapi Fazura menolak! Adakah Dhany merasakan sejenis kulat bernama cendawan boleh membuatkan mereka berkawan semula? Dapatkah Fazura menerima kehadiran Dhany sebagai kawan baiknya kembali sama seperti dahulu?

Ya, ceritanya memang ada kena mengena dengan cendawan. Selain daripada cerita mengenai persahabatan mereka, saya selitkan juga informasi tentang cendawan dan pelbagai kisah lucu tentang kulat ini. Hee~ Kenapa saya cerita pasal cendawan? Sebab saya sendiri sebenarnya suka sangat dengan spesis ni! Ahahaha~ Dari sinilah timbul idea untuk saya garap bagi menghasilkan novel remaja yang padat dengan kisah persahabatan, lucu dan memberi pengajaran. :)

Entry Quote
'Bermula dengan niat, segalanya akan pasti.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Konvokesyen MMU & UTM

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Saya nak ucapkan tahniah buat adik lelaki saya - Nasrunnizar, adik perempuan saya - Nazurah Azri dan sepupu terdekat saya - Wan Nur Fasihah atas kejayaan kalian dalam bidang pelajaran! Baru-baru ni mereka bertiga dah selamat mengharungi majlis konvokesyen. Sibuk jadinya mak dan abah sebab terpaksa bercuti dan ke hulu ke hilir membereskan hal konvokesyen tapi saya tahu, mereka mesti bangga. :)

Dengan adik lelaki dan sepupu kami :)

Sepupu saya, Fasihah grad Ijazah Sarjana Muda IT Programming dan adik lelaki saya pula grad BA (hons) Virtual Reality. Dua-dua grad dari Universiti Multimedia Malaysia (MMU). Bila tengok kesibukan adik saya mengharungi study dia, memang buat saya nak menitiskan air mata bila dia berjaya grad! Alhamdulillah. *sobsob~ naluri seorang kakak yang menyayangi adiknya sobs~* Oh, pada yang tak tahu, Virtual Reality tu ala-ala Games Designing. Saya sendiri pun keliru mulanya. Hehe~

Jealous tengok pingat yang adik perempuan saya dapat -___-

Nazurah pula berjaya grad Diploma in Quantity Surveying dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan yang paling mengharukan saya, dia dapat First Class Diploma. *kenapa Diploma saya tak ada pangkat eh?* Tak aci. Muahaha. Alhamdulillah. Adik yang ni memang super suka belajar, jadi semangat dia memang sentiasa over dalam study. :p Sekarang dia dah sambung belajar untuk Ijazah Sarjana Muda manakala adik lelaki saya tu pula tengah prepare untuk sambung pengajian ke peringkat Master di UK. Hopefully segalanya dipermudahkan, insyaALLAH. Amin.

Keluarga saya & sepupu

Menjadi kakak sulung sememangnya suatu tanggungjawab yang berat. Bila abah dan mak sibuk, saya yang kena take in charge. Kadang-kadang blur juga fikiran bila adik yang itu tengah stress, yang ini pula malas belajar, yang satu lagi sibuk main games tak peduli assignment. -____- Itu baru 3 orang adik. Kalau ada adik-adik yang ramai tu, macam mana agaknya ya? Isk. Bila masing-masing dah grad, baru saya lega sebab dah pasti, diorang tahu bagaimana susah payahnya nak habiskan study. 

Dulu masa saya belajar, hanya abah dan mak tempat saya mengadu. Menangis sana sini sebab nak siapkan assignment. Alhamdulillah, saya benar-benar puas apabila berjaya mencapai First Class Degree of Honours dalam bidang Interior Architecture. Terasa segala pengorbanan sepanjang saya belajar akhirnya berbaloi. Sekarang saya tengah bimbang sebab tahun depan, saya ada seorang lagi adik perempuan yang bakal ambil SPM! Saya tahu dia pasti boleh lakukan yang terbaik, insyaAllah. Amin :)

Syukur padaMU, ALLAH SWT.

Entry Quote
'Jangan terlalu mengharap, bimbang melukakan hati.
Jangan terlalu leka, bimbang memakan diri.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Novel Bulan November Alaf 21

Maklumat lanjut, boleh layari www.alaf21.com.my :)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kucing Comel Saya - BeebO

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Hiks~ Saya nak cerita pasal kucing saya. Sebenarnya dah beberapa kali tertangguh sebab setiap kali nak buat entri baru, ada saja benda lain yang distract. Now, saya nak cerita tentang budak kecil yang comel ni. Nama ia, BeebO! Ianya kucing jantan dan saya ambilnya di SPCA, Ampang. Kebetulan, pergi sana sebab nak cari kucing untuk kawan. Tiba-tiba ternampak si kecil ni lalu terus tertawan! Hee~~

BeebO

Paling saya suka - Membuli BeebO ngehngehngeh~~

Masa ambil tu, umurnya baru 7 bulan. Warna kelabu-putih dan saya ingatkan spesis persian sampailah beberapa hari yang lepas, ada kawan ayah datang bertandang. Barulah saya tahu, rupanya BeebO ni spesis Maine Coon. Mukanya memang garang. First time, ramai yang takut nak approach tapi yang sebenarnya BeebO ni memang manjanya mengalahkan baby! Suakan saja tangan kat BeebO *macam nak angkat baby tu* Kalau BeebO nak, mesti BeebO naikkan kedua-dua belah kaki hadapannya ke bahu orang tersebut. Ngee~

Sebab tu, setiap pagi sebelum ke tempat kerja, mesti BeebO nak naik ke bahu dan kena dukung dulu. *isk, ngados!* Macam tu juga kalau waktu balik, mesti BeebO yang terkam dulu di muka pintu. Kucing spesis ni memang memahami tuannya. Kalau kita kata no, ia tak akan buat. Kalau panggil, memang ia akan terus berlari ke arah kita. Trust me, Maine Coon Cat memang fun sangat-sangat! Cuba baling barang, mesti ia akan angkut balik ke arah kita. Best, kan? :D

Hobinya yang terlalu over - Masuk dalam plastik walaupun tahu dirinya besar

Selagi ada tempat sempit, selagi itulah BeebO suka -__-

Pendek kata, ke mana saja kami pergi, kat situlah BeebO ada. BeebO akan mengikut sesiapa yang ia suka dan mengganggu jikalau kami start buat kerja. Kalau ayah tengah buka laptop, dengan selamba BeebO akan duduk atas laptop masa ayah tengah menaip. *nakal sangat~~* Kalau saya tengah duduk, BeebO akan duduk atas kaki saya. Isk. BeebO jarang berbunyi tapi kalau dah start berbunyi, memang rasa nak penyek saja sebab comel sangat! Grrr~ Masa saya buat research, barulah saya tahu cerita mengenai spesis Maine Coon ini.

Kucing ni digelar sebagai Gentle Giant Cat. Rupanya boleh membesar sampai 4 kaki panjangnya! o___O Patutlah ramai orang yang datang bertandang ke rumah akan cakap 'Besarnya kucing kau!' Saya rasa biasa saja sebab dah dekat 2 tahun kami jaganya walaupun sekarang beratnya hampir 6kg. Terkejut jugalah saya bila tengok kucing ni sebenarnya mampu membesar sampai 5 tahun lamanya sedangkan kucing spesis lain dalam 1-2 tahun saja. Saya tengah bayangkan kalau BeebO besar macam gambar kat bawah ni, apa patut saya buat? *nanti orang kata saya bela anak harimau* -______-

Salah satu spesis Maine Coon *cuba bayangkan BeebO besar ni, erk!*

Entry Quote
'Lebih baik memikirkan hal diri sendiri daripada memikirkan
mereka yang belum tentu memikirkan hal kita.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 7

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Yeah! Hanya tinggal 2 lagi sahaja pembayang novel yang akan diberikan untuk semua. Percayalah, kesemua pembayang ni senang saja. Soalan pula tak payah cerita, lagi senang! Saya memang tengah rasa bermurah hati ni nak bagi novel free 3 buah kat sesiapa yang bertuah. *plus extra hadiah kalau ada rezeki lebih wee~~* InsyaALLAH.

Nah~ Ini adalah pembayang yang ke 7. Hmm. Saya rasa semua orang tahu apa benda ni. *senang kan? kan?* Kalau tak tahu tu, silalah ambil sedikit masa untuk mencari apa nama buah ni. Takpun, tanya kawan-kawan atau saudara mara yang terdekat. So, korang tenunglah dulu gambar ni ya sampailah saya senaraikan soalan-soalan yang perlu korang jawab, okey?

Entry Quote
'Pengorbanan seseorang itu selalunya hanya akan mula dihargai
apabila dirinya telah tiada. Lumrah hidup.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Artikel Sinar Harian - 3 September 2012

Bicara Isnin - Isu Novel Lucah 
Akhbar Sinar Harian - 3 September 2012 (Isnin) 
- klik artikel untuk baca dengan lebih jelas -


Ini merupakan pendapat peribadi saya mengenai isu kelucahan di dalam lambakan novel yang berada di pasaran sekarang. Mungkin bunyinya terlalu remeh, tetapi kesannya amat besar kerana yang membacanya adalah individu pelbagai lapisan umur. Hanya hati mereka yang tahu sejauh mana mereka mampu mengawal keimanan dalam diri untuk tidak terjerumus atau terpengaruh dengan sesebuah cerita yang mempunyai isu kelucahan melampau. Sebagai penulis, saya akan terus cuba untuk berkarya dengan sebaik mungkin demi masa depan masyarakat. InsyaALLAH.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Artikel Sinar Harian : 13 Mei 2012

Sayang 3 Dalam 1 
'Kisah si anak bongsu, taruhan Weeda Airiza' 
Akhbar Sinar Harian - 13 Mei 2012 (Ahad)
- klik artikel untuk baca dengan lebih jelas -


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 6

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Phew. Dah sampai bahagian ke 6 rupanya. Tinggal lagi 3 saja pembayang yang akan saya berikan termasuklah pembayang entri ni. Kalau ikutkan, semua pembayang ni senang saja. Nanti bila saya dah keluarkan soalan-soalan berkaitan, for sure korang semua boleh jawab. Hanya jawab soalan, sertakan slogan dan tunggu pengumuman. :D

Kali ni, pembayangnya adalah makanan. Sebenarnya ni favourite food saya. Saya dengan Mr Fish ni memang tak dapat dipisahkan. Kalau ada 'si dia' kat atas meja makanan, memang saya capai yang itu dulu. Makanan lain saya nampak macam sekali imbas saja. Warna oren Mr Fish ni memang mencabar minda lapar saya. Kadang-kadang bila saya nak award diri sendiri dengan sesuatu, saya makan Mr Fish yang raw! Wee, nyum nyum!


Courtesy from Mr Google gambar di atas itu ye. Berdasarkan blog yang saya 'curik' gambar ni, yang putih tu adalah goat cheese yang dicampur dengan sedikit mayonis dan perahan jus lemon. *meleleh pula bila terbayang sambil menaip ni aish~~ drools~* Juga ada campuran arugula, iaitu salad yang terkenal dalam masakan Itali. Salad ni nama saintifiknya adalah Eruca Sativa. Nak tahu lebih lanjut, silalah tanya Mr Google ya! He's really brilliant okey. :p Cuba teka apa kaitan gambar ini dengan next novel saya~ :)

Entry Quote
'Wanita boleh ingat perkara 10 tahun lepas,
sedangkan lelaki boleh lupa perkara yang berlaku semalam.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Teater Istana Budaya

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Yeah! Minggu lepas dapat juga saya lepaskan geram saya untuk menonton teater. Kali terakhir, saya menonton teater Cuci The Musical : Last Kopek! *merasa juga ambil gambar dengan Hans Isaac muahaha~* Kali ni, disebabkan ada juga Hans Isaac *walaupun as pengarah saja* saya tetap sibuk nak pergi tengok Lawak Ker Der 2. Ironinya, bila program ni ditayangkan kat TV ataupun masa Season 1 dulu, saya tak pernah nak ambil pusing pun. *bunyi cengkerik*


Maka, dengan penuh semangat, saya pergi menonton bersama Nysa, bekas housemate saya masa study di UiTM Shah Alam dahulu. Nasib baik ada dia, at least takdelah saya meroyan nak pergi tengok teater seorang diri walaupun saya tahu, saya bakal buat macam tu. Kebetulan, dia kerja pun tak jauh dari Istana Budaya. Saya pula hanya ambil masa 10 minit bawa kereta ke situ, memang sangat ngam! untuk menonton teater. Pada saya, ini adalah salah satu cara saya untuk melepaskan stress.


Overall, memang bikin pipi comel saya sakit sepanjang malam. Awal-awal lagi saya dah mula ketawa menonton aksi Nabil dengan Lawak Ker Der Style performance *kalau siapa tahu Oppa Gangnam Style, haaa mesti faham* :p Yang paling saya suka, mestilah Harith Iskander! Lawaknya sangat super duper best!!! Lawak yang berisi + difahami dengan mudah + cerita pasal typical Malaysian behaviour + memang lawak sangat cara pencapaian! He's really an awesome stand-up comedian in Malaysia! *eh! Terkeluar terus English hiks~*

Secondly, saya suka Jozan walaupun most of their lawak berunsur agak luc**. Erm, saya okey tapi kalau dah terlalu banyak, memang berkerut jugalah dahi kadang-kadang. Hehehe~ *saya rasa dah saya jatuh chenta dengan Zizan buat pertama kali~ ouch!* Boboi pun okey, still ada lawak walaupun banyak lawaknya yang saya hanya mampu tersengih *mungkin saya dah mula mengantuk ataupun memang tak mencapai piawaian lawak saya hehehe~* 

Apapun, semuanya awesome! I tell you~ Theater is not an easy performance. Yang penting, live! Berbaloi sangat. Saya respect sangat semua pelakon teater. Congratulations kerana telah menyempurnakan hari saya menonton teater. What's next? :D

Entry Quote
'Sahabat bukan sentiasa menghubungi anda, tetapi sahabat adalah seseorang
yang pasti bertanya khabar biarpun jarang menghubungi anda'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ketentuan Yang Maha Esa

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Kebelakangan ini saya selalu terfikirkan tentang ketentuan qada' dan qadar Ilahi. Mengapa kehidupan saya begini dan mengapa kehidupan orang lain begitu. Mungkin kerana ada beberapa insiden berlaku terhadap saya dan ia secara tidak langsung, membuka mata saya untuk lebih mengenali Pencipta alam semesta ini. Saya akui, ilmu saya masih cetek dan saya ingin sekali berubah atau dengan kata lain, melakukan 'penghijrahan' secara lahiriah serta rohaniah.

Baru-baru ini saya mengalami sebuah kejadian di mana ianya telah memberikan keinsafan yang cukup mendalam. Walaupun mungkin di luar saya masih kelihatan normal seperti biasa, tetapi hati saya menjadi kosong secara tiba-tiba. Seolah-olah ada perkara yang perlu saya lakukan untuk mengisi kekosongan itu. Puas saya berfikir sampai kusut pemikiran saya selama beberapa hari sehinggalah seorang teman baik, 'membuka' jiwa saya yang inginkan jawapan itu.


Kata-katanya membuatkan saya berfikir tentang hikmah yang DIA beri untuk kita selama ini. Saya harus bersyukur dengan pelbagai ujian hidup yang menimpa kerana melalui perkara sebeginilah saya tahu, DIA mahu saya mencari jalan menuju keredhaan-NYA dan jangan alpa di muka bumi ini. Sesungguhnya saya benar-benar mahu mencari perasaan yang dinamakan ketenangan. Sejak peristiwa tersebut, hati saya mula berbelah bahagi terhadap beberapa perkara dunia.

Mungkin orang akan mempertikaikan tentang perubahan sekelip mata yang bakal saya lakukan tetapi itulah yang dinamakan sebagai ketentuan Qada' dan Qadar daripada-NYA. Segala yang berlaku telah dirancang secara terperinci sejak sebelum kita dilahirkan lagi. Hati saya milik-NYA dan doakanlah agar saya dapat mencapai apa yang saya mahukan, yakni nikmat ukhrawi yang sebenar. Buat pembaca, InsyaALLAH, sama-samalah kita doakan agar kita semua menjadi khalifah-NYA yang lebih baik, beriman dan beramal-soleh di dunia dan akhirat. InsyaALLAH, Amin.

Entry Quote
'Walaupun jiwa sayu mencari makna, hati layu menggapai cinta,
ketahuilah ada DIA yang sentiasa berada di sisi kita'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 5

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Ada orang tanya saya apa sebenarnya yang ingin saya sampaikan dalam entri pembayang-pembayang novel seterusnya. Okey, meh saya terangkan dengan jelasnya di sini. :D Actually kalau tiada aral yang melintang dan jika novel baru saya berjaya diterbitkan, saya ingin berkongsi hadiah dengan pembaca semua. Kumpulkan saja pembayang-pembayang yang saya bagi sehingga bahagian ke 8. *kenapa 8? sebab saya lahir 8 ogos muahahaha *gedik* 

Lepas 8 bahagian, saya akan kemukakan 8 soalan juga untuk korang semua cuba menjawab. Last sekali, mesti ada slogan 'Saya ingin memiliki novel baru Weeda Airiza kerana...' *jangan lebih 18 patah perkataan* Saya akan pilih 3 pemenang bertuah *8 banyak sangat hihi*. Pemenang of courselah akan dapat hadiah special daripada saya. Selain novel yang terbaru, ada juga hadiah misteri yang bakal dimenangi! *err, tapi bukan duitlah ya? ngeee*


So, jom tengok bahagian 5! Huh? Kiraan apakah ini? Haaaa~~ Silalah ambil calculator scientific tu cepat kalau nak senang kira. *saya sendiri pun nak pengsan create soalan ni... ahahah :p* Korang kena tengok betul-betul dan fahamkan maksudnya. Bila soalan keluar nanti, mesti dengan secepat kilat korang boleh jawab! Kalau tak reti, ehmm... *bunyi cengkerik* Ingat tau, simpan dulu pembayang-pembayang ni. Jangan risau sebab soalan senang sangat, tak payah pergi beli buku rujukan~ kekekeke~~ Sehingga berjumpa lagi! Fikir ya, jangan tak fikir~~ Tata Titi Tutu~~~

** keyboard takde tanda bahagi, jadi digantikan dengan tulisan 'bahagi' *sobs*

[(188 - 72) bahagi 2 + (16 x 3.5 )] - [9 + (36 x 3) - 27] = ??

Entry Quote
'Dalam diam ada rasa, dalam hati ada bahagia, dalam doa ada jawapannya'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 Minggu Yang Menyeksakan

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Alhamdulillah, baru hari ini terbuka hati saya nak tulis balik dalam blog setelah 3 minggu berperang dengan sakit. Al-kisahnya, dua hari sebelum raya dulu saya dah start selsema. Disusuli pula dengan demam dan batuk selama 3 minggu berganti-ganti. Seminggu raya di kampung halaman, Perlis pun tak rasa apa sebab dah teruk sangat selsema.


Sayu tengok rendang! Terpaksa tahan dan pantang daripada macam-macam jenis makanan supaya lekas baik tapi bila dah balik KL pun masih belum sembuh. Berpapan-papan ubat dah saya makan sampai rasa nak muntah tengok biji-biji halus tu. *ubat batuk sampai 2 botol, rasa macam ketagih dah -__-* Apatah lagi office pula baru mula nak pindah ke premis baru, kemas sana kemas sini sampai nak pengsan. *patutlah tak baik-baik sakit*

Akhirnya dek kerana lemah yang teramat, saya terus ke hospital swasta untuk mendapatkan rawatan. Ada jugalah 2-3 klinik pergi. Semuanya macam tak memberi harapan je. First time saya kena cucuk sebab ambil darah *ye, first time okey. rasa nak menjerit sobs* dan yang paling memilukan, baru saya tahu jenis darah saya sendiri *malunya...* Lepas semua test, alhamdulillah tiada apa yang pelik. Semuanya okey! Bermula daripada tu, saya mula jaga makan dan kesihatan. *lumrah alam, dah sakit baru sibuk nak take care zzzzz*

Sekarang saya dah mula sihat semula dan sedang terkejar-kejar menghantar manuskrip! Woooo~ Cerita kali ni masih bergenre komedi romantik dan latar belakang cerita ini adalah di sebuah kolej universiti di mana hero dan heroinnya pelajar di sana. Lepas ni saya akan bagi hint lagi. Jangan lupa kumpul dan pemenang bertuah akan dapat free novel baru saya akan datang!~ ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Shopping Bersama Anak-Anak

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Weekend baru saja beberapa hari berlalu dan sememangnya jadual saya untuk minggu lepas tersangatlah busy! *macamlah sebelum ni free sangat :p* Hari Sabtu lepas, saya dan team Aico Empire Group telah membawa sekumpulan anak-anak dari Rumah Kasih Nurul Hasanah pergi membeli belah ke Mydin Mall, Subang Jaya. Alhamdulillah, tahun ni telah masuk tahun ke 7 pihak Mydin sudi menaja anak-anak untuk penyediaan menyambut Aidilfitri. Moga mereka sentiasa dirahmati Yang Maha Esa. Amin. Huhu Sekejap saja rasa masa berlalu. Saya sendiri pun tak sangka, dah 7 tahun kami melakukan aktiviti ini bersama.

Selain saya dan Aico Executives yang lain, orang kuat syarikat iaitu Adam AF bersama kumpulannya, VIP (Yandy, Amen & KJ), Chef Selebriti Malaysia, Pn Norzailina Nordin dan Profesor Shaharudin Datuk Haji Ali (Rajamenangis.com) turut turun padang bersama-sama untuk menemani anak-anak membeli belah. Peruntukkan sebanyak RM100 telah diberikan untuk setiap seorang dan alhamdulillah, segalanya telah berjalan dengan lancar. Sayu bila tengok mereka yang tiada beribu dan berbapa. *hargailah ibubapa korang sementara ada*.

ada jugalah terselit saya dalam gambar ni *cari sendiri :p*

dengan Azma, pembantu Mydin bersama anak-anak kami :D

thanks a lot Mydin Mall, Subang Jaya especially kak Emmy :)

Adam juga sempat menghulurkan sumbangan peribadi berupa duit raya buat anak-anak ini dan ternyata mereka sangat gembira menerimanya. Saya masih tak lupa dengan wajah mereka yang confuse nak beli mana satu baju *rambang mata~~ bila diorang tanya, saya pun blur sekali haha* Sebenarnya saya sendiri pun rambang mata nak tolong diorang! Ahahaha~ Dahlah murah-murah, banyak jenis pula tu! *terpaksa menahan diri daripada shopping, tanggungjawab itu lebih penting ketika ini* :D

Kat sini saya share video rakaman tempoh hari ketika kami bershopping bersama. Jangan cari saya kat dalam tu sebab saya sendiri pelik kenapa saya hilang daripada rakaman *yandy VIP punya kerja~ :p* Oh, korang boleh juga tengok album penuh dalam Facebook - Aico Fc. :)

Buat adik-adik yang disayangi, kakak harap, adik-adik akan berjaya menjadi khalifah-khalifah ALLAH SWT yang berjaya di dunia akhirat, rajin-rajin belajar, sedekahkan Al-Fatihah, Yasin buat ibubapa yang telah pergi serta dengar nasihat kami, kakak-kakak dan abang-abang tempoh hari, jangan tinggal solat & sentiasa baca Al-Quran, ya? Will miss you... :')


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cerita 8 Ogos

Assalamualaikum, Selamat Malam! 

*warning - perkataan 'aku' selama ini telah digantikan kepada 'saya' untuk membolehkan semua peringkat umur membacanya. *hiks~ :)*

Alhamdulillah, usia saya telah menginjak lagi setahun tepat jam 9.47 malam pada tarikh 8 Ogos lepas. 08.08 dan angka umur pun 28. *wargh lagi 2 tahun dah umur 30 o__O* Thank you very much kepada semua yang wish saya di merata-rata tempat terutamanya Facebook, Twitter dan juga inbox

Berjaya juga akhirnya saya membalas setiap komen kerana saya betul-betul menghargai setiap doa kalian. Terima kasih banyak *terharu sangat, serious* So now, saya nak kongsi cerita apa yang berlaku pada saya ketika 8 Ogos menjelang, sejak dari dulu sehingga sekarang. *special for readers here <3 love love*

8 Ogos 1987 : Paling Mengada
Ye, tahun pun 1987 kan? Memang saya kategorikan masa ni sebagai birthday party paling mengada untuk saya. Sebab apa? Kalau nak tahu, saya memang pemalu tahap melampau masa kanak-kanak dulu. Ibu buat birthday party saya di kampung dan ajak semua kawan-kawan satu kampung datang tapi apa yang saya buat, adalah menangis sepanjang acara birthday berlangsung! *overnya...* Kalau tengok gambar pun tahu, orang lain senyum tengok kamera. Saya? Terpekik, terlolong, mulut nganga, tangan tutup mata. *ahaha~ tak senonoh, pemalu tak bertempat :p*

8 Ogos 2001 : Paling Sweet
Saya di tingkatan 5 ketika ini *ehem ehem* Apa yang sweet? *senyum lebar-lebar* Tahun ni saya dapat hadiah yang paling berharga buat saya kerana hadiah ni memang betul-betul menyentuh hati saya. Nak pula, orang tersayang ketika ini yang beri. *opss!* Sebuah naskhah Al-Quran yang diberikan olehnya membuatkan hati dan jantung saya luruh kerana terharu dengan nasihatnya sepanjang persahabatan kami. 

Hadiah tersebut masih menjadi hadiah paling bermakna dalam hidup saya biarpun kini saya tidak tahu di mana dia berada setelah hampir 4 tahun kami tidak bersua setelah... *kenangan lama :')* Walau bagaimanapun, saya mendoakan dia sentiasa di bawah perlindungan Yang Maha Esa. *Buat Awak, terima kasih atas segalanya. Awak memang seorang lelaki paling baik pernah saya kenal :)*

8 Ogos 2003 : Paling Sedih
Ini adalah hari yang kalau boleh, saya tak mahu ingat langsung. Ketika ini saya bergelar pelajar semester 3. Saya telah difitnah semester ini oleh sekumpulan rakan-rakan kelas yang akhirnya menyebarkan cerita tentang saya ke seluruh kelas sehingga saya terasa seperti dipulaukan. Hanya kerana saya baik dengan seorang pelajar lelaki yang memang bijak dan menjadi tumpuan ramai, mereka menyebarkan cerita yang kononnya saya sukakan lelaki itu.

Tanpa saya sedar, mereka guna telefon saya di waktu saya sedang tidur dengan memberi SMS, telefon dan mengganggu lelaki tersebut sehingga kawan lelaki saya itu menjauhkan diri daripada saya. Malam 8 Ogos saya tak akan lupa sampai bila-bila kerana ketika ini kawan-kawan perempuan yang bersekongkol, telah membaling 30 biji telur kepada saya *kononnya sambut birthday*. Tak cukup dengan itu, mereka letak telur dalam sarung bantal tetapi telur tersebut pecah sebelum sempat saya tidur, jadi malam tu memang saya tidur tanpa bantal. :(

Ditambah lagi, mereka mencurahkan baldi berisi air busuk ketika saya sedang mandi. Kawan-kawan saya yang lain banyak dah muntah sebab 30 biji telur tu memang... *ehm baunya memang boleh bayangkan* Namun, kuasa ALLAH SWT lebih besar. Saya langsung tak bau telur tersebut walaupun berpuluh mengenai kepala dan badan saya. Hmm... Klimaks cerita ini berakhir ketika hampir penghujung semester, saya menangis teresak-esak di hadapan pensyarah apabila diberitahu kemungkinan saya akan gagal semester ini lantaran kerja saya langsung tak memuaskan. *macam mana nak memuaskan kalau dipulau...*

Kawan perempuan saya akhirnya membuka cerita dan bertanya saya dengan jujur tentang isu ini. Saya terperanjat besar kerana saya langsung tak tahu! Astaghfirullahal'azim. Secara perlahan, saya ambil kekuatan yang ada untuk pertahankan diri saya dan alhamdulillah, akhirnya saya mendapat kepercayaan kawan-kawan saya kembali. *thanks a lot sisters* Namun, saya terkedu bila tamat belajar, salah seorang rakan, watak utama yang membuat 'rancangan khas' untuk saya ini akhirnya pergi menemui Ilahi selamanya kerana leukimia. Walaupun arwah menyakiti hati saya, tapi sehingga sekarang saya tetap tak lupa untuk sedekahkan surah Yasin untuk dirinya... Pengalaman kali ini benar-benar mengajar saya tentang kehidupan.

8 Ogos 2012 : Paling Kelakar
Memang kelakar dan memalukan! *ahahahahaa* Ceritanya begini, saya berkenan dengan sehelai baju masa tengah sibuk berjalan seorang diri di KL Festival City. Pada hari sebelum tu, saya memang dah survey dulu. Jadi, masa hari lahir saya, dengan confidentnya, saya ke kedai tersebut. Ambil baju tu, siap try lagi dalam changing room! Bila nak bayar, baru saya buka beg dan rupanya....... saya lupa bawa wallet!!! *argh!!!* Terus wajah saya merah padam, rasa nak tergolek-golek kat situ! Isk! Tauke Cina tu pula buat muka blur. Akhirnya dengan muka tak malu, saya cakap esoklah saya datang sebab wallet saya tertinggal. Mujurlah akhirnya tauke tu bersimpati *berjaya buat rupa muka kesian* dan dia tolong simpankan untuk saya. *muahahahaha* Tanggal 9 Ogos, saya berjaya dapatkan baju tu! *yeayyyyyyyyyyyyyy*

-------
Ini semua antara kenangan hari lahir yang saya tak dapat lupa. Setiap apa yang terjadi memang memberikan hikmah tersendiri terutama kenangan yang paling sedih. Walaupun sampai sekarang saya tak boleh lupa, saya berdoa supaya tiada orang yang akan kena seperti saya kerana sesungguhnya peristiwa itu sungguh menyakitkan dan membuatkan saya trauma dengan kawan-kawan yang nampak baik tetapi sebenarnya ada niat lain di belakang. Nauzubillah. Semoga kita semua terus dilindungi-NYA, insyaALLAH... :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cerita Puasa Jom!

Assalamualaikum, Selamat Malam !

Diam tak diam, dah nak masuk hari ke 12 kita berpuasa. Rasa sekejap sangat masa berlalu, kan? Dunia semakin pantas berjalan meninggalkan kita di belakang. Dah takde warning, takde nak inform apa-apa dah wahai kawan-kawan. Aku sendiri rasa tak puas sebab walaupun dah hampir setengah bulan kita puasa, tapi aku rasa macam pantas sangat. Mungkin sebab tahun lepas masa ni aku belum kerja lagi. Sekarang bila dah kerja, memang rasa masa tu tak cukup T.T

Apa yang korang ingat bila cerita pasal puasa? Bagi aku, memanglah banyak tapi semuanya common macam korang punya cerita juga rasanya. Nak pula bila cerita ponteng puasa! Jom nak cerita sikit :) Yang sebenarnya aku tengah break daripada menulis sekejap *writer's block* Maka, terpaksalah cari bahan-bahan untuk menyegarkan biji mata dan menenangkan fikiran sekejap *bloglah mangsanya*


Ponteng Puasa!
Ya, aku pernah minum air paip masa sekolah rendah okey. Muahaha! Pernah juga beli cokelat, masukkan dalam beg. Balik rumah, boleh pergi makan dalam bilik tanpa diketahui parents. *opsss!* Tapi itu dulu. Sekarang ni, alhamdulillah memang akan cuba belajar untuk bersabar sepenuhnya. Puasa ni bukan takat menahan lapar dahaga, tapi juga nafsu segala nafsu - mengantuk, malas, sabar dan lain-lain.

Bazaar Ramadan!
Kalau ikutkan, rekod aku setiap tahun kalau pergi bazaar Ramadan, paling banyak pun 3 kali sepanjang Ramadan. Tapi kali ni macam banyak ja? Ahahaha~ Kadang-kadang aku fikir juga, takpelah, berkongsi rezeki dengan penjual-penjual di bazaar tersebut :) Apa yang aku suka beli kat bazaar eh? Benda pertama - Roti Jala! Itu adalah kemestian. Air pula mesti Air Soya. *memang hantu soya* Kalau berat, hurm... Biasanya Nasi Kerabu. Truly, pergi bazaar memang menduga duit dalam poket T.T

sampai sekarang aku belum jumpa the best roti jala. anyone knows?

Kalau cerita pasal bazaar, aku memang ada satu peristiwa yang langsung aku tak boleh lupa. Masa baru nak balik daripada membeli belah, tiba-tiba aku nampak ada lelaki tengah pegang bayi. Isterinya pula tengah masukkan barang-barang dalam kereta. Datang seorang lagi wanita, nampak diorang bincang2. Lepas tu yang aku terkejut, 2 wanita tu makin kuat bertekak dan akhirnya terus bertarik-tarik rambut kat situ o__O *apehal??* Sampai sekarang aku tengah fikir, siapa perempuan seorang lagi tu? Isteri kedua? Skandal? Sebab lelaki tu hanya berdiri tegak pegang anaknya sambil tergamam seorang. Malu sungguh bila pakcik2 berketayap datang leraikan kekusutan dua wanita yang memang dah kusut rambut mereka itu........ Isk Isk.

Selalunya yang nak dicerita, dua benda kat atas tu sajalah. Kalau bab terawih, mengaji, beramal ataupun selain daripada tu, hanya ALLAH SWT saja yang mengetahuinya. :) Yang penting sekarang, aku nak menjadi muslimah yang lebih baik. Benarlah ramai orang kata, semakin kuat hati kita mahu berhijrah, semakin besar dugaannya. Penghijrahan memerlukan kekuatan iman dan kesabaran yang tinggi. InsyaALLAH, jika niat ikhlas, DIA pasti ada untuk membantu. Selamat beramal! :) *sambung siapkan novel yang tinggal sikit sangat lagi...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 4

Phew~ Jenuh aku nak mencari pembayang lagi untuk novel aku seterusnya ni. Bukan main mencari tapi manuskrip tak habis-habis lagi tulis! *muahhahaa* InsyaALLAH, dijamin sebelum Aidilfitri akan aku tamatkan cerita kali ini. *baru rasa nak sambut raya keke* Okey, tanpa membuang masa aku perkenalkan...


Tada!! Oh my novel! Siapa lelaki yang handsome giler ni? *handsome bagi akulah setakat ni hehe* Lelaki ni adalah seorang pelakon dan model di sebuah negara. Lebih mengharukan lagi, beliau ada kena mengena dengan hero novel aku akan datang. *pengsan* Nampak sangat angan-angan yang tinggi melangit terpaksa dikuburkan di dalam novel. Hahaha~ Kalau nak kenal dengan sepupu sepapat yang real dengan actor ni memang goodbye lah jawabnya kan.

Tak pasal-pasal pagi yang indah ni aku memaksakan diri untuk menghadap deretan lelaki-lelaki Irish yang macho *opsss!! hahaha* Apapun, kumpulkan dulu pembayang-pembayang ni. Tunggu sampai manuskrip aku dah approve, baru aku akan buka soalan-soalan yang perlu dijawab, bukan untuk dimasak okie! Soalan-soalan aku semua takde talian hayat. Hanya ada Mr Gooogle saja. Gunakan ia sebaiknya. Hihi~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salam Ramadhan.

Assalamualaikum. Hi~!

Salam Ramadhan kepada semua yang mengenali aku dan selalu jejakkan tetikus ke dalam blog ini! Mohon maaf sebab aku sememangnya agak susah nak update blog, nak pula sekarang musim gila kerja. T.T Dari pagi sampai malam, memang jadual aku full. Yes, kalah orang-orang kenamanaan tau! Hehe~ Apapun, kita dah pun masuk hari berpuasa yang ke 6 esok. *cepat betul masa berlalu...*



Jom kita sama-sama mencari jalan untuk memperbaiki diri dalam bulan yang mulia ini. Sesungguhnya setiap apa yang kita lakukan dengan ikhlas, merupakan suatu ibadah dan insyaALLAH, jika hati kita redha untuk melakukannya, kita akan peroleh pahala yang besar. Rebutlah peluang dalam bulan Ramadhan untuk menjadi yang terbaik buat diri sendiri dan muhasabah diri adalah perkara yang harus dilakukan setiap hari agar kita dapat beroleh keinsafan, insyaALLAH.

Jadual aku memang kurang bulan ni. Lebih banyak duduk di rumah dan berehat meskipun agak sibuk menyiapkan manuskrip baru. Relaks sikit rasa bulan ni sebab balik ke rumah awal. Jam 8.30 dah mula kerja dan jam 4.30 dah boleh balik. Yeay! Apapun, bulan ni juga agak letih bagi aku sebab tiba-tiba kerja sangat banyak di office *rezeki Ramadhan* dan juga kami nak berpindah ke premis baru! *yeay lagi!*

Jadi, kepada semua... Selamat beristirehat. Jaga pemakanan dan jagalah diri di mana saja kalian berada. Semoga sentiasa berada di dalam kerahmatan Yang Maha Esa. :) **eh! Aku baru perasan. 3 perenggan aku semuanya bermula dengan huruf J! Bukan sengaja okie... :D**

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 3

Jom continue main teka-teka! Hurm, nampak gaya aku memang pemalas kalau dalam soal update blog. Lepas balik dari office waktu petang, dah penat. Malam pula menulis. Lepas tu mengantuk. Facebook jarang buka. Twitter saja yang aktif sebab itu boleh taip melalui telefon! ^___^ Kalau nak follow, sila tekan sini. Hehehe

Okay! Ni pembayang novel aku seterusnya. Sebuah pemandangan yang sangat cantik! Aku memang suka sangat tempat-tempat macam ni. Green scenery! Nak pula kalau ada laut kat sebelah macam tu. Cuba bayangkan rumah kat tepi laut, komputer menghadap ke pemandangan laut, sure idea datang mencurah-curah! Silap-silap satu novel boleh siap dalam 3 minggu je! Wahhhh~~~~ 


Ini adalah Cliffs of Moher, sebuah tempat yang memang menjadi tarikan di sebuah negeri. Nak tahu negeri apa? Kenalah korang gunakan khidmat Mr Gooooooooogle! Ngeee~~~ Apalah agaknya kaitan gambar ni dengan novel aku seterusnya eh?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Holiday Yang Best?

Semenjak dua menjak ni aku asyik terfikir pasal nak pergi bercuti saja. *kes parah* Bila fikir balik, memang dah lama aku tak bercuti. Selalu kerja yang menyekat segala urusan. Kalau dah setiap hari terfikir kerja, memang cuti pun tak bermakna! Tempat mana yang korang suka kalau pergi cuti? Jom nak tunjuk list favourite percutian aku walaupun pergi cuti dua tahun sekali! Muahaha~

1. Tanah Tinggi
All-Time Favourite!~ Yang paling aku suka adalah di Fraser Hill sebab tempat tu macam rasa duduk di oversea. Bangunan old design ala-ala English, ditambah dengan kesejukan dan nyaman saja rasa. Tapi yang tak berapa best sini, sebab tak banyak tempat nak melawat. Cameron Highlands pun sangat best! Sebab banyak ladang vegetables, foods, kaktus dan lain-lain yang boleh lawat! Bayangkan, petik strawberi dan makan dengan cokelat panas. Lepas tu pergi pasar malam kat Tanah Rata beli fried mushrooms panas-panas! Argh! T.T Stress!


*sabar je tengok pemandangan dua ni T.T*


2. Pantai
Aku suka duduk tepi pantai sambil baca buku. *macam dalam drama sangat~ hahaha* Seriously, kalau pergi pantai jarang mandi, tapi lebih suka duduk di tepi pokok dan tutup mata sambil dengar deruan ombak. *pergh, tenang giler* Kalau dulu, memang pantang bila balik kampung di Kuantan saja, mesti tempat yang ditujui adalah Pantai Gelora, Pantai Teluk Cempedak, Pantai Batu Hitam. Yang best kalau mandi pantai, semua ruam-ruam atau jerawat kat badan boleh hilang. Lagi bagus daripada pakai ubat. Heee~~ Selalunya kalau bercuti di pantai, tak banyak yang dapat dibuat. Cuma lepak dan bersantai BBQ malam2 serta hirup angin yang bau garam. Hehehe


3. Air Terjun / Sungai
Biasanya kalau ke tempat air terjun ataupun sungai, aku lagi suka pergi sehari saja. Kalau bermalam kat sana rasa macam tak kena. *dasar penakut* hahahaha~ Faham-faham sajalah ye! Tak banyak tempat sungai yang aku pernah pergi. Antaranya Sg Congkak, Taman Rimba Ampang dengan Ulu Yam. Yang syok kalau pergi sini, makan Ayam BBQ panas-panas sambil berendam dalam air sungai yang sangat sejuk! Wee~~ Boleh bayangkan tak? Cuma yang tak best kalau ada makhluk-makhluk yang sibuk sama nak mandi T.T *monyet dan seumpamanya* Nak pula sungai selalunya berada di hutan, lagilah kena berjaga-jaga dengan serangan haiwan besar ataupun kecil. ;)

Tempat yang paling aku nak pergi sekarang!
Sipadan Island!!! Confirm aku nak pergi honeymoon kat sini!
*calon suami please!* Muahahahaha~~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 2

Hah! Ini siri dua untuk pembayang novel seterusnya. Walaupun novel belum siap sepenuhnya, tapi aku saja mahu bagi hint supaya korang boleh teka jalan cerita novel ini. Kalau tiada aral melintang, aku akan buat satu pertandingan khas! InsyaALLAH jika ditakdirkan manuskrip ini lulus, pemenang akan dapat hadiah FREE! Dah tentulah buku aku yang akan korang dapat ^________^ 

Pembayang Kedua!~ Huh? Ada buku? Ada juga reel film? Apakah petanda yang dimaksudkan? Apakah ianya berkaitan dengan hero dan heroinnya? Ataupun berkenaan suasana dalam novel tersebut? Jeng~ Jeng~ Jeng~ ;)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Minggu Sakit

Yaish! Minggu yang amat sesak! Sesak fikiran dengan jutaan kerja yang menuntut kesabaran dan keprihatinan serta kesusilaan perlakuan! *apa yang aku merepek ni... -___-* Sekejap sungguh rasanya weekend. Baru nak happy lepas habis kerja hari Sabtu, tiba-tiba dah hari Isnin. Walhal, hujung minggu aku dipenuhkan dengan aktiviti melepak dan tidur. *yahooooooo* Novel? *zzzzzzzz*

Sungguh bosan rasanya bila aku decide taknak buat kerja dan taknak keluar pergi mana-mana. Hanya semangat menyiapkan satu bab novel saja. *apa nak jadi ni Weeda oiii~~* Takpe, mungkin kepenatan yang amat sejak 2 minggu lepas menyebabkan aku ambil keputusan nak berehat saja minggu sudah. 2 minggu aku dijangkiti gastrik *erk? gastrik jangkitkah?*, selsema dan juga over exhausted.


Lalu, segala pelan yang sudah dibuat hilang begitu sahaja. Kesihatan itu lebih penting. Namun, aku gagahkan jua perjalanan ke office memandangkan di sana lebih banyak kerja. Apa nak buat, itukan kerja tetap. Harus ikhlaskan diri, tidak membebel *tipuuuuuuu* dan juga redha dengan kesibukan pejabat. Ouh, bilakah agaknya aku nak sambung manuskrip baru ni? Tak sabarnya nak dapatkan mood balik! Serious, tak sabar!

Sebut-sebut tak sabar ni, aku teringat lagu baru single Baby Shima, Tak Sabar. Comel sangat lagunya! Ciptaan Edry KRU, wohooo! Best!~ Jom layan~ Sementara mencari mood yang suka hati dia saja menghilangkan diri!~ -_____- 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pesta Buku 2012

Alhamdulillah. Berakhir sudah Pesta Buku Antarabangsa 2012. Walaupun sudah hampir seminggu berakhir, aku masih terkenang barisan rak-rak buku yang sangat banyak, pekerja-pekerja yang sangat sibuk memunggah, menyusun dan mempromosikan buku serta pengunjung-pengunjung yang sanggup bersesak untuk membeli bahan bacaan. Thanks a lot :)

credit gambar : Shai

Aku memang suka datang pesta buku saban tahun. Bukan borong banyak sangat pun, tapi suka mencuci mata melihat karenah orang ramai. Daripada zaman sekolah lagi memang pengunjung setia. Hehehe~ Sesak tak payah ceritalah. Macam nak pengsan! Tahun ni tak sempat nak pergi membelek komik-komik. T.T Cuma sempat borong dua tiga buah buku motivasi dan rujukan agama. Sekarang tengah sibuk baca karya baru Dr. HM Tuah Iskandar, 101 Rahsia Penguat Nurani. Best sangat!


Terima kasih kepada yang sudi hadir semasa aku turun padang pada hari Selasa, 1 Mei minggu lepas! Seronok sangat! Sebelum tu, aku sempat mengacau beberapa teman novelis seperti Liyana Zahim, Elin Nadia, Herna Diana dan Muna Mahira semasa giliran mereka pada hari Ahad. *tak puas borak wehs, cepat buat gathering! hihi~* Terserempak juga dengan Hafimi dan kak Yatie Atiqa serta sempat bergosip dengan aunty Eka Fahara dan Norzailina Nordin. :D

Truthfully, bila dikelilingi buku-buku, hati aku cukup bahagia. Entahlah, mungkin daripada kecil memang minat membaca dan memang aku cinta sangat-sangatlah dekat buku! Muahaha~ Itu sebab cita-cita aku nak buka sebuah kedai buku merangkap perpustakaan kecil. Semoga impian ini termakbul, insyaALLAH. Amin :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 1

Pergh, awal gila aku nak bagi hint. :p Yang sebenarnya, aku tak tahu nak tulis entri apa dah. *sebulan off blog, lepas tu mengada nak buat entri banyak-banyak! :D* Timbullah idea untuk aku menulis serba sedikit dan berkongsi idea untuk novel akan datang. Buat masa ni, tak dapat nak cerita panjang-panjang sebab karya tu sendiri masih dalam pembikinan. InsyaALLAH, cuba menghabiskannya secepat mungkin untuk terbitan 2013. Moga karya selepas ini diterima sepertimana Sayang 3 Dalam 1 dan Nyanyian Syahdu ;)


Anyways, gambar bawah ni adalah hint kepada novel aku seterusnya. Setiap kali aku buat entri, aku akan letak hint baru. Muahaha~ Hint-hint ni akan membawa korang berteka teki tentang watak dan juga jalan ceritanya. Novel masih bergenre komedi romantik, ringan, mudah difahami dan mestilah ada pengajaran untuk mematangkan kita dalam kehidupan. Adakah di bawah ini heronya? Jeng Jeng Jeng !


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pesta Buku Karangkraf!

Yeah! Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur kembali lagi! Syukur alhamdulillah, kali ni aku diberi peluang sekali lagi untuk menghadiri sesi temu mesra / turun padang berjumpa para pembaca yang dikasihi. InsyaALLAH, aku akan berada di Dewan Tun. Dr. Ismail, PWTC pada jam 2 hingga 5 petang hari Selasa. *hari pekerja, cuti yahooo!* Kepada yang mahu berjumpa, dah beli novel lama dan nak sembang-sembang, bolehlah datang pada hari tersebut, okey?

Kemungkinan besar aku juga akan turun pada hari Ahad dalam tengah hari untuk beri sokongan kepada teman-teman penulis. Yang paling penting, mahu kacau Elin Nadia, Liyana Zahim dan Muna Mahira semasa sesi temu mesra mereka. Muahaha~ *siap korang! :p* Jangan lupa singgah Pesta Buku Karangkraf ini okey, banyak gila hadiah sedang menanti! *err, penulis boleh masuk, kan? hikss* Teruja pula tengok hadiah-hadiah yang terpampang indah tu... *habisler duit den pasni... -___-*

Kalau nak tengok lagi besor, check this link! Cepat klik SINI~~ :D


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kosong

Hari minggu bermula lagi dan secara rasminya baru aku perasan, dah hampir sebulan aku tak update blog. *ye, aku bukan malas nak kongsi cerita, tapi malas nak taip, ada tak blog yang tulis automatik bila kita cakap? muehehe~* Syukur alhamdulillah, akhirnya weekend ini aku free! Mulalah rasa janggal takde aktiviti nak buat. Menulis novel memang prioriti masa cuti macam ni tapi mood pula hilang. -__-


Kosong. Kenapa? Hmm... Mesti korang teringat lagu Kosong~ Kosong~ *tekalah sendiri :p* Sebenarnya yang dimaksudkan adalah entri aku yang kosong, tiada apa-apa. -__- Kalau nak cerita, hampir setiap hari jadual aku tetap sama. Kerja dan kerja lagi. Kerja dalam bidang construction memang tough! Setiap hari ada dateline dan rushing. Kalau dulu aku di bahagian consultant, sekarang aku dah mula timba pengalaman dalam bidang construction. So far, banyak sangat benda aku belajar. *chiss, jawapan common*

Untuk mereka yang bertanyakan tentang novel terbaru aku, buat masa ni aku sedang menulis. Tak sampai 100 mukasurat lagi. Jalan cerita semua dah ada. Hanya perlukan masa! Ya! Aku perlukan kapsul masa yang lebih. Masa yang ada memang cukup untuk buat kerja office, belum tambah kepenatan dan kekeringan idea. Writer's block adalah penyakit pada penulis yang amat ditakuti. Ouh~~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mengidam!

Assalamualaikum, Selamat Malam :)

Adus, dua tiga hari ni asyik terfikir beberapa jenis makanan yang menjadi kesukaan. T.T Parah betullah... Mungkin sebab sibuk sangat bergelumang dengan kerja, selera makan makin menjadi-jadi. Sekejap nak makan itu, sekejap lagi mengidam benda lain. Namun, satu pun belum dapat lagi T.T

Sushi
Favourite yang melampaui batasan! Yeah! Aku memang suka sangat sushi dan sashimi. Iya, yang mentah tulah... Agaknya penangan daripada keluarga nenek sebelah ibu yang berketurunan Cina. Makanan yang aku suka semuanya jenis tak pedas. Ngeh~~ Selalunya kedai yang menjadi tempat serangan aku adalah Sushi King, sebab aku ada kad dan tiada spesifik alasan lain. Haha~

sabar, sabar... *terliur tahap tak normal*

Takoyaki
Hah! Kan aku dah cakap, semuanya mesti makanan yang berunsurkan negara matahari terbit. Haish, kena cari suami Jepun lah macam ni. Muahaha~ Selalunya aku cekau takoyaki ni kat mana-mana cawangan Jaya Jusco. Ada gerai kecil kat tempat bahagian food tu, memang situlah tempat utama selepas pergi shopping! Hee~~ Sedapnya! Ni semua gara-gara kawan sekolah aku yang kenalkan, lepas tu terus ketagih! Chiss...


Setakat ni, dua tu jelah aku mengidam lebih. Yang lain ada juga, seperti ikan Salmon. Ikan ni memang favourite aku di antara ikan-ikan yang lain. Kiranya kalau ada spesis Salmon atas meja, memang aku tak nampak dah kembung ke, cencaru ke, apalagi ikan sepat. Ngeh~~ Tapi ops! Kalau ada patin masak tempoyak, Salmon tu akan jatuh ke carta kedua. Muahaha~~

Berkeroncong perut aku masa tengah buat entri ni! *padan muka* Hampeh betul... Siapa suruh buat entri pasal makanan yang diidam-idamkan? Sendiri mahu tanggung~~ Yes!!! Mujurlah weekend ni tiada jadual *bunyi macam artis, perasan :p* Jadi bolehlah aku pergi memenuhi tuntutan selera yang semakin over ni...  Siapa nak ikut? Weeehooo~~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cerita Ceritu Bahagian 2

Jom sambung! Ngee~~~

Jumaat - 16 Mac 2012 (Office + Cuci The Musical Last Kopek!)
Habis saja kerja, zoom! aku terus ke Istana Budaya untuk menonton teater cerita Cuci The Musical Last Kopek. Dah lama aku nak tengok, sejak musim pertama lagi tapi asyik miss saja sebab takde orang nak teman T__T *to bakal suami, make sure you suka tengok teater oke! hahahaha* Truthfully, cerita ni memang best sangat sampai naik lebam pipi aku! Selang dua minit, gelak. Cramp pipi aku yang comel ni akhirnya apabila tamat teater jam 12.15 mlm. *berkejaran nak ambil gambar dgn Hans Isaac*gedik*












^_____^ thumbs up to them! I really love Vanidah Imran & all the Cuci cast here! Err, sila abaikan wajah aku yang terlalu penat itu!~ :p

Sabtu - 17 Mac 2012 (Office + Signing Session + Sabah Nite 2012)
Hari ni aku kerja half day di pejabat. Lepas pukul 1, terus merempit dengan kereta ke MPH Subang Parade untuk sesi temu mesra. Ingatkan dah lambat, sampai saja masih belum ada orang. Parking tak usah ceritalah. *nak pengsan pulas stereng sengsorang cari tempat kosong. uwaaaaaa* 

Lupa nak ambil gambar dengan diri sendiri. Ngeh~~

 
Kakak Aleya Aneesa & Kak Kamsiah Abu. Best sangat dapat borak2 dengan mereka :)

Habis saja tepat jam 4ptg, aku terus ke Shah Alam untuk menghadiri Sabah Nite 2012. Company part time aku, Aico Empire Group yang menguruskan sistem lighting dan PA system malam tu. Tambahan pula, Adam AF2 selaku big boss company Aico membantu organizer Sabah Nite untuk malam tersebut. Maka, aku pun menumpang sekaki menjadi anak Sabah malam itu :D Ngee~ Selain Adam, ada V.I.P, Nera AF, Candy AF, Yazer AF dan penyanyi-penyanyi dari Sabah. Overall, memang fun sebab dah rasa macam duduk di KK masa tu. Hehe~

Antara hasil lighting, rekaan Aico Empire Group

Wee~~ Sabah Nite 2012 :)

Dialah bos, kawan dan juga seorang abang yang menjadi tempat bertengkar serta mengada2. Haha~

Ahad - 18 Mac 2012 (Kursus CIDB + Mentor 6)
Seawal 8.30pg lagi aku dah tercongok di hadapan bilik syarahan 1, bangunan Akademi ABM kat Cheras untuk menghadiri kursus kad hijau, CIDB. Tanyalah yang kerja bahagian construction, mesti tahu apa bendalah kad hijau tu. :p Kursus tu sangatlah... penat. Tentang keselamatan di tapak binaan dan aku memang nak muntah bila encik yang bagi talk tu tunjuk video serta gambar-gambar accident o__O

Berjaya juga aku menahan mual sampai jam 4ptg. Horey! Boleh balik :D Terima kasih abah sebab menghantar dan mengambil anakmu yang comel ini. Ngee~~ Dah balik, terus siap-siap mahu ke Auditorium MBSA untuk menonton Live Mentor 6. Malas sebenarnya nak pergi tapi dah sebab kekanda aku nan seorang itu menjadi Mentor tahun ni dan ditambah pula adinda-adinda aku pun turut pergi, maka aku menguatkan rasa penat dan malas ini.

Seronok rupanya tengok live. *mentang-mentang tak pernah pergi, jakun sekejap* Haha~ So far, aku tak mahu komen. Lagipun, aku memang tiada bakat langsung dalam bidang muzik ni, orang sebut pitching ke, oktav ke, aku mesti BLUR. Jadi, biarlah juri-juri profesional mengadilinya. Aku hanya menyokong semua orang yang mahu mencapai kejayaan dalam bidang yang mereka suka. ^__^

 Antara adinda2 & kekanda2 yang menghadirkan diri :)

Nampak sangat betapa overnya duduk di hadapan sekali. Ahaha~ *mata tak berkelip tengok En. Ally :p*

Sampai saja di rumah, aku terus pengsan tak sedarkan diri sampai esok. Namun, masih gagah berdiri untuk ke tempat kerja. *zombi berjalan* Apapun, it was a fun week. :) Release tension dengan cara tersendiri. Although tersangatlah penat, tetapi banyak benda yang boleh aku kutip jadikan pengalaman untuk menulis. *think positive!* Minggu ni aku tiada plan, yeay boleh rehat!!!~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS