photo allkarya_zpsxsfjfgmj.png

Bermula Daripada Pena Penghujung Mata, Dia Mula Mencetus Ilham Dan Menyusun Kata. Setiap Lorekan Mengandungi Bicara Yang Terkandung Seribu Satu Rahsia. Hanya Di Sini Dicurahkan Rasa Hati, Pendapat Peribadi Tentang Hakikat Duniawi Dan Di Sana, Alam Yang Kekal Hakiki.


- Weeda Airiza -



Konvokesyen MMU & UTM

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Saya nak ucapkan tahniah buat adik lelaki saya - Nasrunnizar, adik perempuan saya - Nazurah Azri dan sepupu terdekat saya - Wan Nur Fasihah atas kejayaan kalian dalam bidang pelajaran! Baru-baru ni mereka bertiga dah selamat mengharungi majlis konvokesyen. Sibuk jadinya mak dan abah sebab terpaksa bercuti dan ke hulu ke hilir membereskan hal konvokesyen tapi saya tahu, mereka mesti bangga. :)

Dengan adik lelaki dan sepupu kami :)

Sepupu saya, Fasihah grad Ijazah Sarjana Muda IT Programming dan adik lelaki saya pula grad BA (hons) Virtual Reality. Dua-dua grad dari Universiti Multimedia Malaysia (MMU). Bila tengok kesibukan adik saya mengharungi study dia, memang buat saya nak menitiskan air mata bila dia berjaya grad! Alhamdulillah. *sobsob~ naluri seorang kakak yang menyayangi adiknya sobs~* Oh, pada yang tak tahu, Virtual Reality tu ala-ala Games Designing. Saya sendiri pun keliru mulanya. Hehe~

Jealous tengok pingat yang adik perempuan saya dapat -___-

Nazurah pula berjaya grad Diploma in Quantity Surveying dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan yang paling mengharukan saya, dia dapat First Class Diploma. *kenapa Diploma saya tak ada pangkat eh?* Tak aci. Muahaha. Alhamdulillah. Adik yang ni memang super suka belajar, jadi semangat dia memang sentiasa over dalam study. :p Sekarang dia dah sambung belajar untuk Ijazah Sarjana Muda manakala adik lelaki saya tu pula tengah prepare untuk sambung pengajian ke peringkat Master di UK. Hopefully segalanya dipermudahkan, insyaALLAH. Amin.

Keluarga saya & sepupu

Menjadi kakak sulung sememangnya suatu tanggungjawab yang berat. Bila abah dan mak sibuk, saya yang kena take in charge. Kadang-kadang blur juga fikiran bila adik yang itu tengah stress, yang ini pula malas belajar, yang satu lagi sibuk main games tak peduli assignment. -____- Itu baru 3 orang adik. Kalau ada adik-adik yang ramai tu, macam mana agaknya ya? Isk. Bila masing-masing dah grad, baru saya lega sebab dah pasti, diorang tahu bagaimana susah payahnya nak habiskan study. 

Dulu masa saya belajar, hanya abah dan mak tempat saya mengadu. Menangis sana sini sebab nak siapkan assignment. Alhamdulillah, saya benar-benar puas apabila berjaya mencapai First Class Degree of Honours dalam bidang Interior Architecture. Terasa segala pengorbanan sepanjang saya belajar akhirnya berbaloi. Sekarang saya tengah bimbang sebab tahun depan, saya ada seorang lagi adik perempuan yang bakal ambil SPM! Saya tahu dia pasti boleh lakukan yang terbaik, insyaAllah. Amin :)

Syukur padaMU, ALLAH SWT.

Entry Quote
'Jangan terlalu mengharap, bimbang melukakan hati.
Jangan terlalu leka, bimbang memakan diri.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Novel Bulan November Alaf 21

Maklumat lanjut, boleh layari www.alaf21.com.my :)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kucing Comel Saya - BeebO

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Hiks~ Saya nak cerita pasal kucing saya. Sebenarnya dah beberapa kali tertangguh sebab setiap kali nak buat entri baru, ada saja benda lain yang distract. Now, saya nak cerita tentang budak kecil yang comel ni. Nama ia, BeebO! Ianya kucing jantan dan saya ambilnya di SPCA, Ampang. Kebetulan, pergi sana sebab nak cari kucing untuk kawan. Tiba-tiba ternampak si kecil ni lalu terus tertawan! Hee~~

BeebO

Paling saya suka - Membuli BeebO ngehngehngeh~~

Masa ambil tu, umurnya baru 7 bulan. Warna kelabu-putih dan saya ingatkan spesis persian sampailah beberapa hari yang lepas, ada kawan ayah datang bertandang. Barulah saya tahu, rupanya BeebO ni spesis Maine Coon. Mukanya memang garang. First time, ramai yang takut nak approach tapi yang sebenarnya BeebO ni memang manjanya mengalahkan baby! Suakan saja tangan kat BeebO *macam nak angkat baby tu* Kalau BeebO nak, mesti BeebO naikkan kedua-dua belah kaki hadapannya ke bahu orang tersebut. Ngee~

Sebab tu, setiap pagi sebelum ke tempat kerja, mesti BeebO nak naik ke bahu dan kena dukung dulu. *isk, ngados!* Macam tu juga kalau waktu balik, mesti BeebO yang terkam dulu di muka pintu. Kucing spesis ni memang memahami tuannya. Kalau kita kata no, ia tak akan buat. Kalau panggil, memang ia akan terus berlari ke arah kita. Trust me, Maine Coon Cat memang fun sangat-sangat! Cuba baling barang, mesti ia akan angkut balik ke arah kita. Best, kan? :D

Hobinya yang terlalu over - Masuk dalam plastik walaupun tahu dirinya besar

Selagi ada tempat sempit, selagi itulah BeebO suka -__-

Pendek kata, ke mana saja kami pergi, kat situlah BeebO ada. BeebO akan mengikut sesiapa yang ia suka dan mengganggu jikalau kami start buat kerja. Kalau ayah tengah buka laptop, dengan selamba BeebO akan duduk atas laptop masa ayah tengah menaip. *nakal sangat~~* Kalau saya tengah duduk, BeebO akan duduk atas kaki saya. Isk. BeebO jarang berbunyi tapi kalau dah start berbunyi, memang rasa nak penyek saja sebab comel sangat! Grrr~ Masa saya buat research, barulah saya tahu cerita mengenai spesis Maine Coon ini.

Kucing ni digelar sebagai Gentle Giant Cat. Rupanya boleh membesar sampai 4 kaki panjangnya! o___O Patutlah ramai orang yang datang bertandang ke rumah akan cakap 'Besarnya kucing kau!' Saya rasa biasa saja sebab dah dekat 2 tahun kami jaganya walaupun sekarang beratnya hampir 6kg. Terkejut jugalah saya bila tengok kucing ni sebenarnya mampu membesar sampai 5 tahun lamanya sedangkan kucing spesis lain dalam 1-2 tahun saja. Saya tengah bayangkan kalau BeebO besar macam gambar kat bawah ni, apa patut saya buat? *nanti orang kata saya bela anak harimau* -______-

Salah satu spesis Maine Coon *cuba bayangkan BeebO besar ni, erk!*

Entry Quote
'Lebih baik memikirkan hal diri sendiri daripada memikirkan
mereka yang belum tentu memikirkan hal kita.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 7

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Yeah! Hanya tinggal 2 lagi sahaja pembayang novel yang akan diberikan untuk semua. Percayalah, kesemua pembayang ni senang saja. Soalan pula tak payah cerita, lagi senang! Saya memang tengah rasa bermurah hati ni nak bagi novel free 3 buah kat sesiapa yang bertuah. *plus extra hadiah kalau ada rezeki lebih wee~~* InsyaALLAH.

Nah~ Ini adalah pembayang yang ke 7. Hmm. Saya rasa semua orang tahu apa benda ni. *senang kan? kan?* Kalau tak tahu tu, silalah ambil sedikit masa untuk mencari apa nama buah ni. Takpun, tanya kawan-kawan atau saudara mara yang terdekat. So, korang tenunglah dulu gambar ni ya sampailah saya senaraikan soalan-soalan yang perlu korang jawab, okey?

Entry Quote
'Pengorbanan seseorang itu selalunya hanya akan mula dihargai
apabila dirinya telah tiada. Lumrah hidup.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Artikel Sinar Harian - 3 September 2012

Bicara Isnin - Isu Novel Lucah 
Akhbar Sinar Harian - 3 September 2012 (Isnin) 
- klik artikel untuk baca dengan lebih jelas -


Ini merupakan pendapat peribadi saya mengenai isu kelucahan di dalam lambakan novel yang berada di pasaran sekarang. Mungkin bunyinya terlalu remeh, tetapi kesannya amat besar kerana yang membacanya adalah individu pelbagai lapisan umur. Hanya hati mereka yang tahu sejauh mana mereka mampu mengawal keimanan dalam diri untuk tidak terjerumus atau terpengaruh dengan sesebuah cerita yang mempunyai isu kelucahan melampau. Sebagai penulis, saya akan terus cuba untuk berkarya dengan sebaik mungkin demi masa depan masyarakat. InsyaALLAH.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Artikel Sinar Harian : 13 Mei 2012

Sayang 3 Dalam 1 
'Kisah si anak bongsu, taruhan Weeda Airiza' 
Akhbar Sinar Harian - 13 Mei 2012 (Ahad)
- klik artikel untuk baca dengan lebih jelas -


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pembayang Novel Seterusnya - Bhgn 6

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Phew. Dah sampai bahagian ke 6 rupanya. Tinggal lagi 3 saja pembayang yang akan saya berikan termasuklah pembayang entri ni. Kalau ikutkan, semua pembayang ni senang saja. Nanti bila saya dah keluarkan soalan-soalan berkaitan, for sure korang semua boleh jawab. Hanya jawab soalan, sertakan slogan dan tunggu pengumuman. :D

Kali ni, pembayangnya adalah makanan. Sebenarnya ni favourite food saya. Saya dengan Mr Fish ni memang tak dapat dipisahkan. Kalau ada 'si dia' kat atas meja makanan, memang saya capai yang itu dulu. Makanan lain saya nampak macam sekali imbas saja. Warna oren Mr Fish ni memang mencabar minda lapar saya. Kadang-kadang bila saya nak award diri sendiri dengan sesuatu, saya makan Mr Fish yang raw! Wee, nyum nyum!


Courtesy from Mr Google gambar di atas itu ye. Berdasarkan blog yang saya 'curik' gambar ni, yang putih tu adalah goat cheese yang dicampur dengan sedikit mayonis dan perahan jus lemon. *meleleh pula bila terbayang sambil menaip ni aish~~ drools~* Juga ada campuran arugula, iaitu salad yang terkenal dalam masakan Itali. Salad ni nama saintifiknya adalah Eruca Sativa. Nak tahu lebih lanjut, silalah tanya Mr Google ya! He's really brilliant okey. :p Cuba teka apa kaitan gambar ini dengan next novel saya~ :)

Entry Quote
'Wanita boleh ingat perkara 10 tahun lepas,
sedangkan lelaki boleh lupa perkara yang berlaku semalam.'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Teater Istana Budaya

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Yeah! Minggu lepas dapat juga saya lepaskan geram saya untuk menonton teater. Kali terakhir, saya menonton teater Cuci The Musical : Last Kopek! *merasa juga ambil gambar dengan Hans Isaac muahaha~* Kali ni, disebabkan ada juga Hans Isaac *walaupun as pengarah saja* saya tetap sibuk nak pergi tengok Lawak Ker Der 2. Ironinya, bila program ni ditayangkan kat TV ataupun masa Season 1 dulu, saya tak pernah nak ambil pusing pun. *bunyi cengkerik*


Maka, dengan penuh semangat, saya pergi menonton bersama Nysa, bekas housemate saya masa study di UiTM Shah Alam dahulu. Nasib baik ada dia, at least takdelah saya meroyan nak pergi tengok teater seorang diri walaupun saya tahu, saya bakal buat macam tu. Kebetulan, dia kerja pun tak jauh dari Istana Budaya. Saya pula hanya ambil masa 10 minit bawa kereta ke situ, memang sangat ngam! untuk menonton teater. Pada saya, ini adalah salah satu cara saya untuk melepaskan stress.


Overall, memang bikin pipi comel saya sakit sepanjang malam. Awal-awal lagi saya dah mula ketawa menonton aksi Nabil dengan Lawak Ker Der Style performance *kalau siapa tahu Oppa Gangnam Style, haaa mesti faham* :p Yang paling saya suka, mestilah Harith Iskander! Lawaknya sangat super duper best!!! Lawak yang berisi + difahami dengan mudah + cerita pasal typical Malaysian behaviour + memang lawak sangat cara pencapaian! He's really an awesome stand-up comedian in Malaysia! *eh! Terkeluar terus English hiks~*

Secondly, saya suka Jozan walaupun most of their lawak berunsur agak luc**. Erm, saya okey tapi kalau dah terlalu banyak, memang berkerut jugalah dahi kadang-kadang. Hehehe~ *saya rasa dah saya jatuh chenta dengan Zizan buat pertama kali~ ouch!* Boboi pun okey, still ada lawak walaupun banyak lawaknya yang saya hanya mampu tersengih *mungkin saya dah mula mengantuk ataupun memang tak mencapai piawaian lawak saya hehehe~* 

Apapun, semuanya awesome! I tell you~ Theater is not an easy performance. Yang penting, live! Berbaloi sangat. Saya respect sangat semua pelakon teater. Congratulations kerana telah menyempurnakan hari saya menonton teater. What's next? :D

Entry Quote
'Sahabat bukan sentiasa menghubungi anda, tetapi sahabat adalah seseorang
yang pasti bertanya khabar biarpun jarang menghubungi anda'
~ Weeda Airiza ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS