photo allkarya_zpsxsfjfgmj.png

Bermula Daripada Pena Penghujung Mata, Dia Mula Mencetus Ilham Dan Menyusun Kata. Setiap Lorekan Mengandungi Bicara Yang Terkandung Seribu Satu Rahsia. Hanya Di Sini Dicurahkan Rasa Hati, Pendapat Peribadi Tentang Hakikat Duniawi Dan Di Sana, Alam Yang Kekal Hakiki.


- Weeda Airiza -



Perjalanan Baru.

Assalamua'laikum,

Bermula esok, in shaa Allah sebuah perjalanan baru akan saya daki. Sebuah perjalanan yang memfokuskan seluruh fikiran mental dan fizikal. Justeru, saya ingin memohon maaf sekiranya ada keterlanjuran kata dan tingkahlaku sepanjang anda mengenali saya. Moga ALLAH SWT sentiasa merahmati kalian dan in shaa Allah, jika dizinkan-NYA saya akan menjejakkan tinta tulisan semula di sini :)

Wassalam.

- Weeda Airiza -

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tekanan Perasaan. Moody.

Assalamua'laikum, Selamat Petang!

Kehidupan saya agak sibuk dua hingga tiga minggu ni *bila masa ntah yang tak sibuk o__O* Kerja di office menuntut double kesabaran saya, apatah lagi next week saya akan fly ke luar Malaysia. Justeru, banyak benda bermain di fikiran dan mmg saya akui, saya lagi cepat moody. Manusia mana yang tak berperasaan, kan? Cuma yang paling penting, adalah cara untuk mengawal perasaan tersebut.

Setiap orang punya cara untuk mengawal perasaan sendiri. Ada yang pergi makan, ada yang keluar hang out untuk melepaskan tekanan, ada yang pergi shopping dan yang paling banyak orang buat rasanya - tido! Hehe~ Saya ada cara sendiri untuk terapikan diri walaupun kadang-kadang tak berkesan juga. Janji dapat kurangkan sikit perasaan amarah. Kat sini, saya kongsi tips beberapa cara untuk mengawal perasaan. Sekadar perkongsian untuk semua. Kalau nak tambah, boleh juga :)


ISTIGHFAR / BERDOA / SOLAT / MENGAJI
Untuk orang Islam, disarankan agar beristighfar banyak2 sekiranya dah terasa lain macam *especially bila nak mula angin dengan orang, kan?* Susah sebenarnya pada kita utk terus ingat, tapi cuba. In shaa Allah berkesan. Terus fikir, takpe, ni ujian saja. Kejap lagi mesti happy. Saya tahu, mmg susah tapi bagus untuk amalkan :) Satu lagi, solat dan lepas tu mengaji. Ramai yang dah tahu keistimewaannya, jadi saya tak nak cerita panjang yang ini sebab semuanya datang daripada hati.


MENANGIS
Cukup perlu! Seriously dapat mengurangkan tekanan tapi janganlah menangis sampai lupa diri. Duduk seorang diri kat mana2 yang perlu dan menangislah sebentar sambil istighfar. Takde orang akan tengok. Bayangkan masa tu hanya kita saja yang menghadap ILAHI dan DIA melihat kita. Menangislah sepuasnya kerana tiada orang lain yang akan faham diri kita kecuali DIA.


MENONTON TV
Kalau dah tahu tengah stress atau perasaan tak betul tu, janganlah gatal pergi tengok drama yang bakal tambah stress! Misalnya baru lepas gaduh dengan boyfriend, pergi pula tengok drama yang sedih... Memang cari nahas namanya. Kalau boleh, elakkan semua program tv yg berat. Mana yang boleh tengok motivasi, boleh tengok. Mana yang mmg tak boleh, disarankan tengok drama / program kelakar. Macam saya, bila mood turun sampai ke lantai, saya buka Running Man / Family Outing / Reality Program yang lawak2. Tengoklah banyak kali pun, mesti ketawa. Hormon gembira akan mula dikeluarkan dan naturally kita akan menjadi bertambang tenang.

kalau giniler muka2 yg ada kat gym, tak stress pun, nak pergi juga! muahaha~

BERIADAH
Saya tak tahu berapa ramai yang boleh buat yang ni *saya langsung tak suka buat ahahha* Ada juga yg pergi jogging / gym untuk lepaskan perasaan. Good! Mana yang tak boleh, lupakanlah... Nanti lagi sakit hati bila tengok keadaan sekeliling tempat jogging. Ada sampah tepi jalan pun boleh menambahkan stress, silap2 tengok org dating kat gym pun rasa nak baling pemberat kat diorang, betul!


MAKAN / MINUM
Rasanya paling banyak cara, ini yang nombor satu! Hihihi~ Makanlah. Jangan over sudah! Tips, pergi cari minuman dulu sebelum rasa nak makan macam2. Bila banyak minum air, perut rasa kenyang. Macam saya, Chatime yang akan jadi habuan saya kalau dah moody. Hazelnut Chocolate + Pudding! :D *baru sudah minum semalam, nampak sangat stress :p* Ada org sarankan cokelat, ya betul tapi kalau boleh cari makanan favourite masa nak kurangkan stress. Cari makanan yg biasa makan, bukan makanan yg baru nak try. Kalau tak menepati selera, kan tambah stress tu? :)


SHOPPING / TENGOK WAYANG / WINDOW SHOPPING
Mostly saya rasa perempuan akan banyak buat yang ini tapi bukan untuk saya. *ya betul, tak tipu!* Lagi stress, lagi saya tak keluar rumah. Pelik? Mungkin tu cara saya. Pada yg boleh jalan2, silalah. Cuma berpadalah dgn wang ringgit. Masa keluar, kemain hilang stress beli itu beli ini. Sudahnya balik rumah, tambah stress sebab tengok duit habis! Fikir dulu masak2 ya :)


TIDUR
The best ever! Kalau boleh tidur, tidur. Tutup habis segala telefon/laptop supaya tidur tu berkualiti. Kalau boleh, bagitahu dulu family, BFF atau sesiapa yang dikhuatiri akan mencari korang. Takdelah kejap lagi korang dengar pagar rumah digegarkan pula. Tak payah kunci jam, kecuali nak solat. 


MEMBACA
Disarankan seperti menonton tv tapi jangan baca bahan bacaan berat. Lagi sakit kepala. Bacalah komik atau segala bahan ringan yang tidak membebankan fikiran untuk menganalisa setiap ayat yg korang baca tu.

hilangkan stress! kembalikan senyuman :)

Apapun, stress merupakan satu dugaan kecil. Cara nak kurangkan stress, buat benda yang kita happy. Kalau tengah stress kerja / assignment banyak, tanamkan dalam diri, kejap lagi nak buat benda yang best! Secara tak langsung, korang akan semangat nak habiskan kerja /  assignment. Cakap memang mudah, yang nak membuat tu, kita sendiri! Stress pun ada pelbagai stress. Stress kerja, stress kawan dan macam2 lagi. Yg ni saya akan cuba cerita the next entry okey? 

Jadi, tepuk dada tanyalah selera :) 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

V.I.P Anniversary Event. 1001 Kisah.

Assalamua'laikum, Selamat Malam!

Cerita trip dah habis ya! Jom saya nak cerita pula beberapa excitement yg berlaku pada saya dalam bulan April lepas. Tengok tajuk, mesti ada yg hairan ataupun ada yg dah tahu ataupun ada yg fikir, apa bendalah pula V.I.P ni? Very Important Person? No no no... It's Versatality In Performances. *hah!~ terkeluar terus bahasa penjajah hehe* Maksudnya? Huh? Kepelbagaian dalam persembahan :)


Dipendekkan cerita, untuk event ini, saya menjadi Emcee sekali lagi. Ya, diulang, Emcee ataupun bahasa biasanya, juruacara. *uhuks janggal sungguh guna sebutan ni -__-* Kalau tak silap, saya dah almost 4 tahun kot jadi MC utk kebanyakan majlis anjuran kelab peminat artis nan seorang ini. Al-kisahnya, terjun dalam bidang pengacaraan *eh! statement over :p* bukanlah sesuatu yg saya minat pun. Disebabkan dah takde org nak volunteer, sayalah kena undi sebulat suara tanpa bertanding! :( *sobs*

Jom saya cerita sikit. Sebenarnya masuk tahun ni, saya dah 9 tahun menjadi event organizer bersama sahabat2 saya yg lain. Kami menjadikan kerjaya tambahan ini sebagai salah satu cabang sosial yg dapat mengurangkan rasa stress bekerja. *tipulah kalau organize event pun tak stress -__-* Dari sini, saya sendiri banyak belajar cara untuk lebih fokus dan lebih detail dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Banyak pengalaman yg saya dapat belajar. 

credit : fatin :) ye, saya sedang jadi MC hehe~

Event bermula jam 2.30 ptg pada 28 April yg lalu. Saya sendiri tiba dalam jam 2.30 ptg akibat kesesakan jalan raya di hadapan Sogo. *huhu, maaf sangat2* Syukur alhamdulillah, dapat parking kereta dgn mudah. :) Truthfully, event kali ni mmg saya langsung takde cue card. Entah kenapa. Selalunya saya prepare dulu tapi kali ni saya nak cuba go with the flow. Apapun, guideline schedule tetap ada utk saya rujuk dari semasa ke semasa.

sebahagian yg hadir

Sampai saja, saya dapat berita yg buat saya garu kepala. Sepatutnya mereka tiba dgn flight hari tersebut tetapi apakan daya, kita hanya mampu merancang. Atas sebab2 tak dapat dielakkan, 3 org drpd ahli kumpulan iaitu Yandy, Marlon dan Amen tidak dapat turut serta. Saya hanya mampu tersenyum sambil mendoakan agar mereka yg hadir boleh menerima situasi ini. Lagi 2 org anggota pula iaitu Adam dan Afiq, saya difahamkan dalam perjalanan. Seorang di dalam flight, seorang lagi masih di dalam kereta.

siapa cam? inilah afiq, hero dalam teaser saya, Cinta 2U Dot My! ;)

Saya teruskan event dgn rasa gembira apabila melihat wajah2 peminat *bukan peminat saya tau~ hehe perasan!! tp peminat VIP :D* yg hadir beramai2 utk memeriahkan suasana disamping berjumpa dgn artis2 yg mereka minati. Pelbagai acara games telah berlangsung termasuk sesi suai kenal, lucky draw dan makan2. Alhamdulillah. Tak lama kemudian, Afiq tiba dan dia disambut dgn sorakan oleh peminat2. *kesian dia kene buli!! kekeke* Saya meneruskan acara sambil menjeling jam yg hampir menunjukkan angka 4. Adam masih belum sampai! *pengsan* 

musical chair! saya paling tak suka acara ni tapi sebab saya MC, saya suka buat acara ni! muahaha :p

Bisik saya pd sahabat yg saya dh anggap mcm kakak sendiri, "Kak, mana Adam? Flight belum touch down ke?" Kak Weina mengangkat bahu, sebagai tanda belum mempunyai jawapan yg pasti. *erk!  saya dh tak senang duduk masa ni* Ouh ya. Kebanyakan yg hadir adalah peminat setia Adam sejak AF2 lagi. Ada juga yg tidak pernah bertemu dan menjadikan event ini sebagai tempat pertama pertemuannya. Namun, berita tergempar yg diterima, terpaksa saya telan dgn pahit. *terus migrain* Dia masih di Sabah - Ayat yg membuatkan saya macam nak tergolek ke lantai! *pengsan balik*

Sebagai MC, saya mula jadi risau atas feedback yg bakal saya terima dan yg lebih risau, bagaimana agaknya perasaan mereka yg datang dr jauh seperti Pahang, Terengganu, Perak dan Melaka dapat menerima kenyataan ini? Pelbagai persoalan berlegar dalam kepala saya. Explanation drpd Adam buat saya menarik nafas panjang. Mmg benar, Tuhan yg menentukan segalanya. Saya beristighfar utk mencari kekuatan bagi mengumumkan perkara tersebut. Bukan sng sebenarnya menjadi seorang MC kerana harus mencari jalan untuk melancarkan event tanpa melibatkan perasaan sendiri. *maklumlah, tgh keliru, geram, marah, sedih bla bla bla :p*

terima kasih dan terima kasih :) 

Saya beri peluang Adam bercakap dgn beberapa org peminatnya yg datang dari jauh melalui handphone. Hati saya mula terusik apabila seseorang telah mengalirkan air matanya kerana excitement menunggu 9 tahun utk berjumpa dgn artis kesayangannya akhirnya tidak kesampaian. *argh! touching okey!* Datangnya pula jauh dari Utara. Secara tak sedar, air mata saya pula yg tumpah! *ciskek! habis segala make-up cair -__-* 

Suasana jadi sayu sementara waktu. Hanya suara Adam yg berkumandang melalui PA system kerana saya beri peluang kepadanya utk explain kepada semua. *masa ni saya tgh bayangkan situasi saya sebagai peminat dan juga yg diminati (eh, ada ke minat saya? muehehe) mmg sukar utk dijelaskan, tetapi apa yg pasti, saya faham bagaimana rasanya menjadi peminat yg frust dan mcm mana menjadi seseorang yg frust kerana tidak dapat memenuhi kehendak peminatnya :) sebab tu agaknya saya emo terlebih... hehehe*

Alhamdulillah. Saya happy akhirnya bila semua yg hadir dapat menerima kenyataan. Sesungguhnya manusia hanya merancang dan Tuhan yg menentukan segala2nya. Saya tahu, ada kesedihan dan calar dalam hati mereka. Tipulah kalau tiada. Saya sendiri termenung panjang bila melihat kesanggupan mereka utk datang dan sama2 menjalin silaturrahim baru dgn rakan2 yg ada. *saya sendiri pun terharu bila Pesta Buku tempoh hari, ada yg datang dari jauh semata2 mahu berjumpa dan sign novel saya untuk mereka huhuhu* Apapun, saya bersyukur kerana majlis berjalan dgn lancar dan masing2 tersenyum lebar. Buat mereka yg hadir tempoh hari, saya ucapkan berbanyak terima kasih kerana memahami situasi mereka dan kami.

vip. yandy, adam, afiq, amen dan marlon.

Buat VIP, yg sudah saya anggap seperti adik beradik sendiri, happy 2nd anniversary :) Saya kenal mereka dah lama dan saya ikuti perjuangan mereka utk mencari rezeki. Sebagai kakak/adik, saya kagum dgn semangat juang yg mereka ada. Mereka hanya manusia biasa seperti kita, yg mahu mencari rezeki utk berjaya, yg mahu bertatih menjadi manusia sempurna dan juga yg mahu mencorakkan kehidupan mereka ke arah yg lebih baik. Benar, kadang kala saya mengeluh melihat sikap manusia yg tak habis2 memburukkan sesama manusia. Bukan saja mereka, bahkan org2 lain juga. Saya sendiri pun pernah kena.

Hmm... Alamak! Maaflah terpanjang pula ceritanya. Isk kenapalah saya tak reti langsung nak pendekkan entri? -___- Minta maaf sangat2. Suka sgt saya bercerita sampai lupa diri *erk!* 

Kepada mereka yg bergelar peminat,
Moga sentiasa terus memberikan sokongan buat yg diminati tanpa terlalu menyentuh soal peribadi. Kadang kala, mereka juga perlukan 'rehat' secukupnya terutama setelah digasak oleh pihak media. Moga sentiasa menjadi peminat yg memahami kerana tak semua permintaan kalian dpt ditunaikan. Kadang2 bukan mereka tak nak layan, mungkin sebab letih kerana jadual yg terlalu sibuk. Peminat yg terbaik adalah peminat yg dpt menerima mereka seadanya, sentiasa menyokong dalam setiap kerjaya ykjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjmg mereka lakukan selagi tidak bercanggah dgn agama & kehidupan. :)

Kepada mereka yg menjadi org yg diminati,
Hargailah setiap pengorbanan, semangat dan sokongan yg diberikan oleh peminat. Mereka bukanlah mahukan perhatian yg berlebihan. Cukuplah sekadar memberikan kata2 terima kasih, mengingati mereka seadanya dan sentiasa update cerita kerjaya utk pengetahuan mereka. Hanya lima minit, anda akan membuatkan beberapa ribu orang menjadi gembira :) Menjadi seseorang yg diminati masyarakat adalah bermaksud telah bersedia utk 'mendedahkan' sedikit kehidupan peribadi kerana ingatlah... Tanpa mereka, tidak mungkin kita akan dapat membina kerjaya seperti sekarang.

Saya sedar kini, pengorbanan itu sangat manis jika kena dengan caranya. Terus terang, saya bersyukur mempunyai para pembaca yg sentiasa menyokong karya saya. *tumpang beri ucapan :p* Saya akan terus cuba memperbaiki segala kekurangan yg ada dengan izin-NYA. Segala yg berlaku mempunyai hikmah di sebaliknya. Begitu juga dgn event VIP kali ini. Ada sesuatu telah mengusik jauh di sudut hati saya dan biarlah ianya menjadi rahsia. :) Terima kasih. Saya amat menghargai semua org yg telah menghadirkan diri ke majlis ini. Moga kita akan terus menjadi sahabat :)

teehee~ sempat lagi ada org minta sign :p terima kasih Izan :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vietnam Trip - Day 4 (Final)

Assalamualaikum, Selamat malam!

Alhamdulillah, berjaya juga nak menaip malam ni untuk habiskan cerita trip ke Vietnam. Lama betul, kan? Perginya bulan 3. Habis share cerita bulan 5. Muehehe~ Kali ni entri tak panjang, sebab kami pun ada sekerat hari saja di Vietnam :)

KAMPUNG MELAYU HALAL RESTAURANT
Kami breakfast ramai-ramai kat sini. Kalau tak salah, nasi goreng dengan ayam rempah. Saya sempat membantai kopi susu ais lagik!! *nyuummmehhh* yelah, dah last day, kan? Mahal tu memanglah tapi bukan selalu dapat kopi sedap macam tu. Hehehe~ *balik Malaysia langsung tak sentuh kopi*

antara pemandangan yg saya suka

Apa yg saya suka di bandar Ho Chin Minh ni? Saya suka sangat dgn taman2 tengah bandar yg diorang buat. Macam pelik sebab tengah2 jalan! Ramai pula tu yg beriadah dan berjalan2. Mula2 tu terfikir juga, apa yg diorang suka sangat buat kat sini? Tak jammed ke kawasan ni? Lepas tu baru saya sedar, diorang semua naik motor! Patutlah... Senang parking dan senang sangat nak ke hulu dan ke hilir. Kalau kat Malaysia, dah tentu asyik kena hon sebab parking tepi jalan.

jualan frame2 di tepi jalan. tokeinya duduk atas motor okey... ;)

HOTEL
Lepas balik drpd breakfast, kami sibuk mengemas saja. Sempat pergi minta permission kat kaunter nak bawa penimbang naik. *muahaha~ puncanya segan nak bgtahu org jumlah berat beg ngehhhh* Penimbang tu berat giler! Saya dan roomate yg berusaha bawak naik ke tingkat 9! Berdebar juga nak timbang ni. Hiks~ Tengok2... Hah amik! Over 3 kilo! Tergaru2 kepala time tu... Roomate saya lagi best, over dkt 10 kilo! Naik AA, mmg sure kena charges but Boss dh cakap nanti check in group. Jadi, boleh cover antara satu sama lain :)

TAN SON NHAT INTERNATIONAL AIRPORT
Alhamdulillah, dah sampai airport! Terasa berat hati juga sikit nak balik tapi excitednya lebih kepada balik! Hehehe~ Sebab truthfully Ho Chin Minh mmg syurga shopping. Saya akui, saya memang bukan kaki shopping walaupun boleh bershopping. Walaupun rambang mata, nafsu nak membeli bergelodak, tapi alhamdulillah saya masih mampu tersenyum tanpa menghiraukan wallet yg sibuk nak keluar drpd beg tu. 

suasana masa nak beratur check in beg~ bergambar itu kemestian :D


Lepas bergambar ramai2 dgn Mr David, kami check in beg. Punyalah lama juga sebab menunggu seorang demi seorang lepas. Yg kesiannya, orang belakang kitorang. Terpaksa tunggu lama. Lepas habis, kami ke kastam. Orang2 kastam diorang ni pada saya, minta maaf sangat2 cakap... Sangat tak mesra. Serious sangat. Macam nak marah pula tu. Bagi passport pun mcm hentak kat meja. Hmm... Mungkin saya saja yg terkena ataupun diorang mmg mcm tu... Nasihat saya, masa lalu kastam diorang, jangan sibuk berbual kuat2 atau bergurau senda yg over. Kita di negara diorang, apapun boleh jadi :)

yg besau tu kanak2 praktikal okey. haha~

menculik topi boss utk posing. ngagaga~

Habis kastam, last sekali kena imbas beg dan diri. Alhamdulillah, semuanya okey. Kami terus ke gate menunggu dan masa ni saya sibuk nak cari air mineral. Ini semua gara2 nak kena telan ubat mabuk! Ngeee~~ Air mineral dijumpai tapi kena bayar dalam dollar. Isk. Takpelah, nak balik dah pun! Tak sabar nak guna duit RM. Huhu~ Sambil berkeliaran, sambil makan segala baki kudapan yg ada sebab flight delay setengah jam. Byk kudapan yg tak habis, even maggi pun tk habis sebab terlalu sibuk travel + shopping + penat. Nasihat saya lagi, kalau travel mcm ni, cukup bawa 3 paket biskut kecil dgn 2 cup maggie. Cokelat kecil2 bolehlah sebab balik Malaysia pun tak guna space yg banyak dalam beg.

kastam. panjangnya~~~ kesabaran sangat2 perlu :)

FLIGHT
Atas flight masa ni, memang agendanya tido. Disebabkan duduk agak jauh ke belakang, tak sempatlah nak makan nasi lemak yg best tu :( Yg ada pun maggi. Yg lain, habis! Mungkin sbb kami balik tengah hari, jadi masing2 yg kat depan2 tu lapar. Takpelah, nak balik Malaysia pun. Dah boleh makan apa saja yg nak kat airport tu nanti :D 

yeah! flight dah smpi lepas delay setengah jam~~

LCCT
Alhamdulillah, tiba dgn selamat! Lepas melalui kastam dan beg, boss bagi sedikit kata2 akhir sebelum kami start keja esoknya! Huwaaaaaa~ *nasib baik esok tu bos bagi balik jam 3. muahhaa* Kata2 boss yg paling best - "in shaa Allah, kerja kuat2, company stabil, next year kita pergi Korea" Uwarghhh~~~~ Nakkkk nakkkk~~~ Maka sejak itu, saya berazam nak jadi lebih fokus dgn kerjaya saya *semangat!!* Padahal mmg fokus juga sebelum ni, cuma lebih semangatlah sebab ada juga benda yg nak looking forward next year! Hee~~

Sebelum saya mengakhiri coretan trip Vietnam ni, saya mohon maaf sangat2 jikalau ada tersalah kata. Saya tiada niat lain untuk menunjuk, tetapi ni semua pengalaman saya yg ingin dikongsi buat pembaca. Manalah tahu, kalau ada yg nak pergi nanti, bolehlah pakai sebahagian tips saya. Moga2 boleh dijadikan panduan berguna untuk semua. Jauh pemandangan, luas pengalaman yg kita dapat sebenarnya. Jgn jadikan kemampuan sebagai alasan, bila kita nak tahu sesuatu benda tu, dengan cara membaca dan mengumpul maklumat di internet tu pun dah dtgkan hasil yg lebih banyak, in shaa Allah :)

keluarga kerja kami :) boss tkde dlm gmbr sbb dia yg amik hehehe~

Terima kasih kpd keluarga company saya, Deconstbuilt Sdn Bhd yg banyak bagi support antara satu sama lain. Alhamdulillah, saya bersyukur di sini dan moga dipermudahkan rezeki untuk kita bekerja dan beribadah. In shaa Allah. Moga berjumpa lagi! Terima kasih kerana membaca :)

tengok sapa yg menyibuk masa saya nak unpack beg kat rumah!~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vietnam Trip - Day 3

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Adooohai~ Lamanya nak ambil masa habiskan cerita trip ni walhal perginya 4 hari 3 malam... Nak ceritanya 4 bulan! Uwaaaa~ Okey nak habiskan cerita hari ketiga kat sini. Lepas dah habis keempat hari, baru nak cerita macam-macam lagi. Niat di hati nak share, tapi jari jemari memalaskan diri, huh cemana tu? Okey! Utk hari ni, kami ambil keputusan untuk breakfast di bilik hotel. Jadi, ada chance lah bangun lambat! Muahahah :p Breakfast yg disediakan adalah Nasi Lemak dan ayam rendang yg agak pelik. Rasanya memang macam rendang tp warnanya... memang pelik. Hee~ Alhamdulillah, bolehlah juga masuk dalam tekak :D

MEKONG RIVER
Jauhnya perjalanan lebih kurang dua jam dr bandar. Seperti biasa, nota dan pen tak lepas drpd tgn untuk saya catit apa-apa benda yg menarik di sepanjang pemerhatian saya di sana. Keadaan masih sama, dipenuhi dengan deretan motosikal, jalan2 sempit dan pelbagai gelagat org di tepi jalan. Sepanjang pergi ke sana, kiri kanan penuh dengan kawasan padi yang terbentang. Dah rasa macam balik Perlis pula. Hehehe~

kawasan tanah lapang memang banyak sangat. yg putih dalam gambar ni bukanlah UFO ye, tetapi sebuah bangunan yg tak ingat namanya tapi kalau tak salah, ada kena mengena dgn Michael Jackson. itupun sbb terdengar mr David cakap...

nampak tak ada benda kat tengah2 padi tu? hah, kalau nak tahu, itulah kubur owner kwsn padi ni! bila diorang mati, diorang kena tanam kat tmpt padi masing2 sebab mengikut tradisi, mereka hidup utk menuai padi, jadi bila bangun balik nanti pun, mesti kat tempat padi mereka...

Sampai saja kat sana, tempat pertama yg dituju adalah... toilet! Hehehe~ Pesan saya, bawalah botol mineral kosong tu sekali sebab tak semua tempat ada paip air ya... Setelah ambil masa dalam beberapa minit berjalan dan bershopping *lagik!* especially topi *kekononnya panas* baru kami menuju ke arah bot yg menanti...

Wuhooo! Selama ni asyik tahu Mekong River sebab belajar Geografi, sekarang rasa sangat suka hati sebab boleh splash air Mekong kat muka sendiri! Lols~ Takdelah sampai macam tu :p Happy sangat2 sebab dapat peluang melihat kwsan yg selama ni hanya ada di bayangan buku teks sekolah. Hihi~

ouh cerianya kami! carilah saya dalam gambar ni hehehe~

BEE FARM
Sampai2 ja, Mr David mula buka cerita tentang tmpt tersebut. Kat sini, diorang memang ternak lebah-lebah tu utk dapatkan madu dan royal jelly. Kami sempat rasa madu yg ASLI, yg memang LEBAH TENGAH HURUNG. Pekerja tu pegang jari kita dan colek kat tmpt yg ada madu. Eyy... Saya tengah terbayang kalau terkena sengat tu cemana? 

Isk! Lepas sempat rasa madu yg memang sedap tu, ada acara minum teh yg dicampur dengan limau dan lebah punya sarang tu. Tak ingat pula namanya apa -___- Pd sesetengah org, rasanya memang tak boleh terima tp pada saya yg memang hantu segala teh terutamanya teh hijau, saya teguk dgn penuh nikmat. Hee~

Selain rasa teh, kami juga diberi rasa royal jelly yg asli. Pesanan saya, jgn hidu. Telan saja. Sebab apa? Jangan tanya *muehehehe* Sempat juga kami beli beberapa botol utk dibawa pulang. Smpi sekarang saya pakai royal jelly tu utk buat mask. Hasilnya? Lebih comel dari kak Ton #eh! :p Royal jelly ni bagus utk mencantikkan luaran dan dalaman *feeewitt~~* So, kalau berkesempatan nak beli, jangan lupa beli tau!


erk~ walaupun rasanya sedap, persekitaran itu sgt menakutkan okey!

dalam pinggan kecik tu merupakan kudapan yg boleh dimakan utk menghilangkan rasa pahit teh. apapun, mmg marvelous yg teramat!

COCONUT CANDY SHOP
Ouh! Saya suka kedai gula2 kelapa ni! Mr David explained, diorang masak sendiri kelapa yg dah diperah mcm santan tu dan campur pelbagai perisa yg berbeza. Saya beli 5 jenis sebab 5 saja yg ada. Kalau sepuluh jenis, memang saya beli juga semua. Hihi~ Ada perisa original, cokelat dan durian! Dua lagi saya dah tak ingat apa benda tapi sedaplah juga. Bila tgk pekerja bungkus, memang menganga. Pantas giler!!

gula-gula kelapa! simple saja cara bungkusnya :)

SHOPPING
Di sepanjang perjalanan menuju ke arah kawasan makan 5 Seasonal Fruit, penuh orang berjual beli. Saya dah makin kempis duit, jadi saya tengok saja orang tawar menawar. Kebanyakan barang pun memang ada di jual kat bandar. Cuma saya terkejut kat sini, barangnya lagi murah. Ada juga member2 yg frust sebab beli kat bandar lagi mahal. Nasihat saya, kalau dah beli, jangan pergi tanya. Nanti frust tak pasal2 :D

shoppinglah selagi terdaya. baju Vietnam mmg cantik! kalaulah saya kurus... #eh! :p

5 SEASONAL FRUITS
Kami dibawa makan 5 jenis buah dalam 1 pinggan. Saya dapat buah ciku, jambu air, betik, nangka dan nanas. Ada juga air teh yg saya rasa, saya seorang ja yg dapat minum bercawan2. muehehe~ Sambil makan tu, korang akan dihiburkan dengan pelbagai lagu drpd wanita2 Vietnam. Mula2 ingat free, rupa-rupanya, kena bagi tips daaa~~ Jadi, sediakanlah beberapa ribu dong untuk service ni ye! 

makan! makan! dan makan lagi! sgt fresh~

NAIK SAMPAN!
Acara wajib untuk ke bot yg menunggu! Kalau rasa tak boleh naik sampan kecik tu, hah tinggallah kat situ. Haha~ Sebab tu saja cara yg ada untuk balik ke bot. Walaupun nampak macam bahaya ataupun ngeri sebab tiada pelampung keselamatan, jangan risau. Ramai org boleh selamatkan. Hehehe~ *cakap senanglah kan, padahal yg tukang tulis ni pun dah pucat lesi bila tau kena juga naik!* Don't worry, kecil besar semua okey. Orang2nya semua mahir mengayuh sampan. Kalau suruh kita, sampai matahari terbenam agaknya pun belum sampai 100 meter!

kat sini dah rasa macam mabuk sungai. apatah lagi bila nampak sampan yg begitu... kecik. 

aliran traffic. muehehehe~

Masa dalam bot ni, haaa perhatikanlah alam sekitar puas-puas. Bukan sng nak menikmati pemandangan macam ni. Dalam bot ni juga, korang disarankan untuk pegang sisi bot yg dalam. Bukan luar okey! Nanti tak pasal-pasal tgn korang tergores dgn bot lain. Boleh tahan juga traffic jammed atas air ni...

*abaikan muka comel di dpn tu* pakcik belakang itu sgt peramah sbb dia panggil kitorang nak tunjuk rumah tradisional dia walaupun masing2 menghadapi masalah komunikasi. hehee~

nampak tak begitu sesaknya aliran traffic sungai??

HALAL MEKONG RESTAURANT
Saya rasa, dalam byk2 pergi makan di Vietnam ni... Inilah restoran yg saya makan dgn penuh selera. Muahaha Sbb masakannya macam kampung style~ Ikan cencaru bakar air asam, sayur kacang simple, udang goreng tepung, sup ayam. Campur penat sangat agaknya, memang makan tak pandang kiri kanan! Actually masa ni saya dah diserang mabuk sungai. Memang rasa mual, tapi kena tahanlah sebab makanan sungguh enak di hadapan mata. Hihie~

nak pergi restoran ni pun perlu naik bot dan lintas bot2 semua utk ke jeti -.-

HOTEL
Lepas makan, kami terus ambil keputusan untuk balik hotel dan singgah Ben Thanh Market. Kalau ikutkan, dari awal lagi rasa nak pergi tapi apakan daya, jadual pack sangat. Saya pula lagi best, ingatkan jauhlah pasar tu. Rupanya sebelah pasar malam je! Hish! Bas drop depan hotel dan ada yg terus ke market manakala saya dan roomate pula ambil keputusan nak balik dulu untuk mandi & rehat. Ben Thanh Market tutup jam 6.30 ptg, jadi kami hanya ada kurang 2 jam saja untuk ke sana.

BEN THANH MARKET
Ouh! Ini betul2 syurga shopping kain namanya! Saya dan kawan2 lain berpusing2 dalam masa lebih kurang sejam jugalah sampai kedai tutup sebab kesuntukan masa. Memang tak beli apapun sebab kebanyakan barang dah beli sebelum tu. Nak kata menyesal, ada juga. Sebab kalau beli kain cotton, kat sini boleh dapat RM25 saja! Sebelum tu saya beli RM35. Erm... Sabor sajalah. Hehehe

suasana dalam Ben Thanh Market. byk gerai dah nak ditutup. pastikan korang tahu mana pintu keluar ye! kang hilang pula dalam market ni...

lihatlah kain2 yg menggoda poket!~ dahlah cantik2, murah pula tu. masa nilah keinginan untuk menjadi tokey kain telah muncul di kepala huahuahua~

KAMPUNG MELAYU HALAL RESTAURANT
Makan malam sekali lagi kat sini!~ Kalau perhatikan menu, memang agak mahal. Ada satu lagi restoran sebelahnya iaitu restoran Hajah Basiroh tu murah sikit. Disebabkan kami dah terikat dgn pakej, makan jelah kan? Hehe~ Alhamdulillah semua makanan memang sedap :)

PASAR MALAM BEN THANH
Hah! Sekali lagi kami round pasar malam untuk habiskan duit!!! Hahaha~ Saya ada lagi beberapa ratus ribu dong. Jadi, saya ambil keputusan nak tinggalkan beberapa keping not saja sebab nak bagi abah yg memang dah pesan nak duit dong utk simpanan. Tak banyak pun beli sebab sebenarnya mata dah layu. Memang penat kalau ikutkan. Saya syorkan korang kalau nak pergi shopping, tak usah pergi ke tempat-tempat bersejarah. Nanti takut penat sangat. But trust me, rugi tak pergi diorang punya historical area. *alang-alang dah sampai negara situ, kan?*

officemates yg masih sibuk tawar menawar. kesian adik lelaki yg boleh tahan handsome tu! haha~ tersengih2 sbb kena usik pasal diajak kahwin supaya boleh jadi tokei kain kat Malaysia! ahahaha~ ni kat kedai telekung Hajah Basiroh. murah sangat2~

Kaki dah almost cramp. Kat area sini, ada beberapa kedai runcit. Sempat jugalah singgah untuk beli air botol. Saya sarankan supaya jgn lupa minum byk air sebab kita akan sentiasa aktif kat sini. Aktif fizikal sbb jalan kaki byk untuk shopping dan juga aktif mental apabila tiba bab mengira! Hehe~ Balik saja hotel, saya dan roomate sekali lagi try packing semua barang. Dah macam area apa kami punya bilik. Muehheeh~ 

Actually risau juga kalau terlebih had. Nasib baik ternampak ada penimbang besar kat lobi hotel. Jadi kami cadang nak ambil bawa naik atas. Nak timbang kot2 terlebih berat. Nanti charges pula kat airport. Kalau tengok rupa, memang dah terlebih pun sebab bila zip beg, emm... macam nak meletus beg tu! Haha~

letih menunggu bisnes tawar menawar yg tgh berlangsung... muehehehe~

to be continue... Last Day! ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS