photo allkarya_zpsxsfjfgmj.png

Bermula Daripada Pena Penghujung Mata, Dia Mula Mencetus Ilham Dan Menyusun Kata. Setiap Lorekan Mengandungi Bicara Yang Terkandung Seribu Satu Rahsia. Hanya Di Sini Dicurahkan Rasa Hati, Pendapat Peribadi Tentang Hakikat Duniawi Dan Di Sana, Alam Yang Kekal Hakiki.


- Weeda Airiza -



Vietnam Trip - Day 3

Assalamualaikum, Selamat Malam!

Adooohai~ Lamanya nak ambil masa habiskan cerita trip ni walhal perginya 4 hari 3 malam... Nak ceritanya 4 bulan! Uwaaaa~ Okey nak habiskan cerita hari ketiga kat sini. Lepas dah habis keempat hari, baru nak cerita macam-macam lagi. Niat di hati nak share, tapi jari jemari memalaskan diri, huh cemana tu? Okey! Utk hari ni, kami ambil keputusan untuk breakfast di bilik hotel. Jadi, ada chance lah bangun lambat! Muahahah :p Breakfast yg disediakan adalah Nasi Lemak dan ayam rendang yg agak pelik. Rasanya memang macam rendang tp warnanya... memang pelik. Hee~ Alhamdulillah, bolehlah juga masuk dalam tekak :D

MEKONG RIVER
Jauhnya perjalanan lebih kurang dua jam dr bandar. Seperti biasa, nota dan pen tak lepas drpd tgn untuk saya catit apa-apa benda yg menarik di sepanjang pemerhatian saya di sana. Keadaan masih sama, dipenuhi dengan deretan motosikal, jalan2 sempit dan pelbagai gelagat org di tepi jalan. Sepanjang pergi ke sana, kiri kanan penuh dengan kawasan padi yang terbentang. Dah rasa macam balik Perlis pula. Hehehe~

kawasan tanah lapang memang banyak sangat. yg putih dalam gambar ni bukanlah UFO ye, tetapi sebuah bangunan yg tak ingat namanya tapi kalau tak salah, ada kena mengena dgn Michael Jackson. itupun sbb terdengar mr David cakap...

nampak tak ada benda kat tengah2 padi tu? hah, kalau nak tahu, itulah kubur owner kwsn padi ni! bila diorang mati, diorang kena tanam kat tmpt padi masing2 sebab mengikut tradisi, mereka hidup utk menuai padi, jadi bila bangun balik nanti pun, mesti kat tempat padi mereka...

Sampai saja kat sana, tempat pertama yg dituju adalah... toilet! Hehehe~ Pesan saya, bawalah botol mineral kosong tu sekali sebab tak semua tempat ada paip air ya... Setelah ambil masa dalam beberapa minit berjalan dan bershopping *lagik!* especially topi *kekononnya panas* baru kami menuju ke arah bot yg menanti...

Wuhooo! Selama ni asyik tahu Mekong River sebab belajar Geografi, sekarang rasa sangat suka hati sebab boleh splash air Mekong kat muka sendiri! Lols~ Takdelah sampai macam tu :p Happy sangat2 sebab dapat peluang melihat kwsan yg selama ni hanya ada di bayangan buku teks sekolah. Hihi~

ouh cerianya kami! carilah saya dalam gambar ni hehehe~

BEE FARM
Sampai2 ja, Mr David mula buka cerita tentang tmpt tersebut. Kat sini, diorang memang ternak lebah-lebah tu utk dapatkan madu dan royal jelly. Kami sempat rasa madu yg ASLI, yg memang LEBAH TENGAH HURUNG. Pekerja tu pegang jari kita dan colek kat tmpt yg ada madu. Eyy... Saya tengah terbayang kalau terkena sengat tu cemana? 

Isk! Lepas sempat rasa madu yg memang sedap tu, ada acara minum teh yg dicampur dengan limau dan lebah punya sarang tu. Tak ingat pula namanya apa -___- Pd sesetengah org, rasanya memang tak boleh terima tp pada saya yg memang hantu segala teh terutamanya teh hijau, saya teguk dgn penuh nikmat. Hee~

Selain rasa teh, kami juga diberi rasa royal jelly yg asli. Pesanan saya, jgn hidu. Telan saja. Sebab apa? Jangan tanya *muehehehe* Sempat juga kami beli beberapa botol utk dibawa pulang. Smpi sekarang saya pakai royal jelly tu utk buat mask. Hasilnya? Lebih comel dari kak Ton #eh! :p Royal jelly ni bagus utk mencantikkan luaran dan dalaman *feeewitt~~* So, kalau berkesempatan nak beli, jangan lupa beli tau!


erk~ walaupun rasanya sedap, persekitaran itu sgt menakutkan okey!

dalam pinggan kecik tu merupakan kudapan yg boleh dimakan utk menghilangkan rasa pahit teh. apapun, mmg marvelous yg teramat!

COCONUT CANDY SHOP
Ouh! Saya suka kedai gula2 kelapa ni! Mr David explained, diorang masak sendiri kelapa yg dah diperah mcm santan tu dan campur pelbagai perisa yg berbeza. Saya beli 5 jenis sebab 5 saja yg ada. Kalau sepuluh jenis, memang saya beli juga semua. Hihi~ Ada perisa original, cokelat dan durian! Dua lagi saya dah tak ingat apa benda tapi sedaplah juga. Bila tgk pekerja bungkus, memang menganga. Pantas giler!!

gula-gula kelapa! simple saja cara bungkusnya :)

SHOPPING
Di sepanjang perjalanan menuju ke arah kawasan makan 5 Seasonal Fruit, penuh orang berjual beli. Saya dah makin kempis duit, jadi saya tengok saja orang tawar menawar. Kebanyakan barang pun memang ada di jual kat bandar. Cuma saya terkejut kat sini, barangnya lagi murah. Ada juga member2 yg frust sebab beli kat bandar lagi mahal. Nasihat saya, kalau dah beli, jangan pergi tanya. Nanti frust tak pasal2 :D

shoppinglah selagi terdaya. baju Vietnam mmg cantik! kalaulah saya kurus... #eh! :p

5 SEASONAL FRUITS
Kami dibawa makan 5 jenis buah dalam 1 pinggan. Saya dapat buah ciku, jambu air, betik, nangka dan nanas. Ada juga air teh yg saya rasa, saya seorang ja yg dapat minum bercawan2. muehehe~ Sambil makan tu, korang akan dihiburkan dengan pelbagai lagu drpd wanita2 Vietnam. Mula2 ingat free, rupa-rupanya, kena bagi tips daaa~~ Jadi, sediakanlah beberapa ribu dong untuk service ni ye! 

makan! makan! dan makan lagi! sgt fresh~

NAIK SAMPAN!
Acara wajib untuk ke bot yg menunggu! Kalau rasa tak boleh naik sampan kecik tu, hah tinggallah kat situ. Haha~ Sebab tu saja cara yg ada untuk balik ke bot. Walaupun nampak macam bahaya ataupun ngeri sebab tiada pelampung keselamatan, jangan risau. Ramai org boleh selamatkan. Hehehe~ *cakap senanglah kan, padahal yg tukang tulis ni pun dah pucat lesi bila tau kena juga naik!* Don't worry, kecil besar semua okey. Orang2nya semua mahir mengayuh sampan. Kalau suruh kita, sampai matahari terbenam agaknya pun belum sampai 100 meter!

kat sini dah rasa macam mabuk sungai. apatah lagi bila nampak sampan yg begitu... kecik. 

aliran traffic. muehehehe~

Masa dalam bot ni, haaa perhatikanlah alam sekitar puas-puas. Bukan sng nak menikmati pemandangan macam ni. Dalam bot ni juga, korang disarankan untuk pegang sisi bot yg dalam. Bukan luar okey! Nanti tak pasal-pasal tgn korang tergores dgn bot lain. Boleh tahan juga traffic jammed atas air ni...

*abaikan muka comel di dpn tu* pakcik belakang itu sgt peramah sbb dia panggil kitorang nak tunjuk rumah tradisional dia walaupun masing2 menghadapi masalah komunikasi. hehee~

nampak tak begitu sesaknya aliran traffic sungai??

HALAL MEKONG RESTAURANT
Saya rasa, dalam byk2 pergi makan di Vietnam ni... Inilah restoran yg saya makan dgn penuh selera. Muahaha Sbb masakannya macam kampung style~ Ikan cencaru bakar air asam, sayur kacang simple, udang goreng tepung, sup ayam. Campur penat sangat agaknya, memang makan tak pandang kiri kanan! Actually masa ni saya dah diserang mabuk sungai. Memang rasa mual, tapi kena tahanlah sebab makanan sungguh enak di hadapan mata. Hihie~

nak pergi restoran ni pun perlu naik bot dan lintas bot2 semua utk ke jeti -.-

HOTEL
Lepas makan, kami terus ambil keputusan untuk balik hotel dan singgah Ben Thanh Market. Kalau ikutkan, dari awal lagi rasa nak pergi tapi apakan daya, jadual pack sangat. Saya pula lagi best, ingatkan jauhlah pasar tu. Rupanya sebelah pasar malam je! Hish! Bas drop depan hotel dan ada yg terus ke market manakala saya dan roomate pula ambil keputusan nak balik dulu untuk mandi & rehat. Ben Thanh Market tutup jam 6.30 ptg, jadi kami hanya ada kurang 2 jam saja untuk ke sana.

BEN THANH MARKET
Ouh! Ini betul2 syurga shopping kain namanya! Saya dan kawan2 lain berpusing2 dalam masa lebih kurang sejam jugalah sampai kedai tutup sebab kesuntukan masa. Memang tak beli apapun sebab kebanyakan barang dah beli sebelum tu. Nak kata menyesal, ada juga. Sebab kalau beli kain cotton, kat sini boleh dapat RM25 saja! Sebelum tu saya beli RM35. Erm... Sabor sajalah. Hehehe

suasana dalam Ben Thanh Market. byk gerai dah nak ditutup. pastikan korang tahu mana pintu keluar ye! kang hilang pula dalam market ni...

lihatlah kain2 yg menggoda poket!~ dahlah cantik2, murah pula tu. masa nilah keinginan untuk menjadi tokey kain telah muncul di kepala huahuahua~

KAMPUNG MELAYU HALAL RESTAURANT
Makan malam sekali lagi kat sini!~ Kalau perhatikan menu, memang agak mahal. Ada satu lagi restoran sebelahnya iaitu restoran Hajah Basiroh tu murah sikit. Disebabkan kami dah terikat dgn pakej, makan jelah kan? Hehe~ Alhamdulillah semua makanan memang sedap :)

PASAR MALAM BEN THANH
Hah! Sekali lagi kami round pasar malam untuk habiskan duit!!! Hahaha~ Saya ada lagi beberapa ratus ribu dong. Jadi, saya ambil keputusan nak tinggalkan beberapa keping not saja sebab nak bagi abah yg memang dah pesan nak duit dong utk simpanan. Tak banyak pun beli sebab sebenarnya mata dah layu. Memang penat kalau ikutkan. Saya syorkan korang kalau nak pergi shopping, tak usah pergi ke tempat-tempat bersejarah. Nanti takut penat sangat. But trust me, rugi tak pergi diorang punya historical area. *alang-alang dah sampai negara situ, kan?*

officemates yg masih sibuk tawar menawar. kesian adik lelaki yg boleh tahan handsome tu! haha~ tersengih2 sbb kena usik pasal diajak kahwin supaya boleh jadi tokei kain kat Malaysia! ahahaha~ ni kat kedai telekung Hajah Basiroh. murah sangat2~

Kaki dah almost cramp. Kat area sini, ada beberapa kedai runcit. Sempat jugalah singgah untuk beli air botol. Saya sarankan supaya jgn lupa minum byk air sebab kita akan sentiasa aktif kat sini. Aktif fizikal sbb jalan kaki byk untuk shopping dan juga aktif mental apabila tiba bab mengira! Hehe~ Balik saja hotel, saya dan roomate sekali lagi try packing semua barang. Dah macam area apa kami punya bilik. Muehheeh~ 

Actually risau juga kalau terlebih had. Nasib baik ternampak ada penimbang besar kat lobi hotel. Jadi kami cadang nak ambil bawa naik atas. Nak timbang kot2 terlebih berat. Nanti charges pula kat airport. Kalau tengok rupa, memang dah terlebih pun sebab bila zip beg, emm... macam nak meletus beg tu! Haha~

letih menunggu bisnes tawar menawar yg tgh berlangsung... muehehehe~

to be continue... Last Day! ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: